You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/10420
Title: 
Composição química e nutrientes em sementes das espécies florestais Pente de Macaco, Flor de Paca, Itaúba, Jatobá e Murici Manso
Other Titles: 
Chemical composition and nutrients in seeds of forest species comb ape, flor de paca, itaub, jatoba and murici manso
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)
ISSN: 
1516-3725
Abstract: 
  • A considerable number of tree species is the flora in some cases, their fruits and seeds turn out to be good sources of nutrientes. The study aimed to verify the chemical composition of nutrientes in seeds of forest species Pente de Macaco, Flor de Paca, Ita ba, Jatoba and Murici Manso. of forest species of Monkey Comb, Flor de Paca, Ita ba, Jatoba and Murici Manso. The experimental design was randomized with five treatments. Analyses were carried out: moisture content, starch content (mg. g (1)), carbohydrates (mg. g (1)), and proteins (albumin, globulin, prolamin, glutelin) (mg. g (1)) and nutrients (N, P, K, Ca, Mg and S). The results showed that the seeds of Flor de Paca had the highest content of starch and protein of Jatoba is a significant source of carbohydrates and the highest levels of phosphorus, calcium and sulfur. For contents of nitrogen Ita ba showed the highest levels and also obtained satisfactory results for calcium and species Murici Manso had the highest levels of potassium and magnesium.
  • Um considerável número de espécies arbóreas constitui a flora brasileira, em alguns casos, seus frutos e sementes revelam-se boas fontes de nutrientes. O trabalho teve por objetivo verificar a composição química e de nutrientes em sementes de Pente de Macaco, Flor de Paca, Itaúba, Jatobá e Murici Manso. O delineamento experimental foi casualizado com cinco tratamentos. As análises realizadas foram: grau de umidade (105 ºC ± 3 ºC por 24 h), teor de amido (mg.g­¹), carboidratos (mg.g­¹), e proteínas (albumina, globulina, prolamina, glutelina) (mg.g­¹), e nutrientes (N, P, K, Ca, Mg e S). Os resultados demonstraram que as sementes de Flor de Paca possuem os maiores teores de amido e proteínas, de Jatobá constituem uma fonte significativa de carboidratos e os maiores índices de fósforo, cálcio e enxofre. Para os teores de nitrogênio a Itaúba apresentou os maiores teores e também obteve resultados satisfatórios para cálcio e a espécie Murici Manso apresentou os maiores teores de potássio e magnésio.
Issue Date: 
1-May-2012
Citation: 
Bioscience Journal. Uberlandia: Universidade Federal de Uberlândia (UFU), v. 28, n. 3, p. 478-483, 2012.
Time Duration: 
478-483
Publisher: 
Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
Keywords: 
  • Macronutrient
  • Protein
  • Starch
  • Carbohydrate
Source: 
http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/12428
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/10420
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/10420
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.