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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/1182
Title: 
Desbaste da limeira-ácida-'Tahiti' (Citrus latifolia Tanaka) com TPA e efeitos na produção
Other Titles: 
Thinning of 'Tahiti' acid lime (Citrus latifolia Tanaka) with TPA and effects in the production
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Estação Experimental de Citricultura de Bebedouro
ISSN: 
0100-2945
Abstract: 
  • Foram avaliadas concentrações de 0; 10; 20; 40 e 80 mg/L do 3,5,6-TPA (Ácid 3,5,6-tricloro-2-piridil- oxiacético), em sua formulação éster, para desbaste de frutos novos da limeira-ácida-'Tahiti' (Citrus latifolia Tanaka), nas condições ecológicas do Estado de São Paulo. O 3,5,6-TPA, na concentração 10mg/L, foi o tratamento mais eficaz para uso na cultura. Concentrações maiores causaram severos danos às plantas. Essa concentração, aplicada logo após a florada de outubro, reduziu em 65% a produção do mês de fevereiro seguinte. Todavia, as produções dos meses subseqüentes não diferiram entre si. A concentração de 10mg/L causou alongamento dos frutos, aumento da espessura da casca e redução do Brix, na época da colheita.
  • Concentrations of 0,10, 20, 40 and 80mg/L of 3,5,6-TPA (3,5,6-trichloro-2-piridil-oxiacetic acid), as ester formulation, were used for thinning of young fruits of acid lime'Tahiti' (Citrus latifolia Tanaka) in ecological conditions of the São Paulo State. The 3,5,6-TPA, in 10mg/L concentration, was the most efficient treatment for use in the crop. Higher concentrations caused hard damage to the plants. This concentration, applied after flowing in October, caused a decrease of 65% on yield in following February. However, yields on the subsequent months did not differ among them. The 10mg/L concentration caused fruit elongation, skin thickness and reduction of Brix, at the harvest epoch.
Issue Date: 
1-Aug-2002
Citation: 
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 24, n. 2, p. 312-316, 2002.
Time Duration: 
312-316
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Fruticultura
Keywords: 
  • chemical thinning
  • plant growth regulators
  • growth regulators
  • acid lime
  • desbaste químico
  • Fitorreguladores
  • biorreguladores vegetais
  • lima ácida
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452002000200008
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/1182
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/1182
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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