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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/125986
Title: 
Métodos de estimativa de peso e altura na avaliação de desnutrição de pacientes com câncer
Other Titles: 
Methods of estimating height and weight assessment of malnutrition in patients with cancer
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0103-4235
Abstract: 
  • To calculate the estimated and actual height and weight measures in cancer patients, evaluate the correlation and concordance of these measures and to identify the malnutrition patients. 62 cancer patients, treated at the Amaral Carvalho Hospital (Jaú- SP). For classifi cation of nutritional status, the Patient-Generated Subjective Global Assessment, the Body Mass Index and the relationship with usual weight were used. For the estimated weight was used the algorithm Chumlea et al.7 and estimated height, the equation proposed by Chumlea et al.8 and Kwok & Whitelaw24. The Pearson Correlation Coeffi cient and the Intraclass Correlation Coeffi cient was calculated and simple linear regression was conducted. To compare the malnutrition detected by different methods, the Cochran’s Q test were performed. There was a strong and signifi cant correlation between the estimated and actual weight (r=0,95; CI95%=0,92-0,97; p<0,001) and excellent concordance (ρ=0,95). For height measurements, a signifi cant correlation was observed between the actual and estimated measurement the method Chumlea et al.8 (r=0,78; CI95%=0,66-0,86; p<0,001) and Kwok & Whitelaw24 (r=0,85; CI95%: 0,75-0,90; p<0,001). Concordance was “Good” (ρ=0,72) and “Moderate” (ρ=0,67) between the actual height and estimated by Chumlea et al.8 and Kwok & Whitelaw,24 respectively. There was a strong correlation between the actual and estimated weight and height measures. The reproducibility of the equation proposed by Chumlea et al.8 to calculate height was better. The nutritional status, the patients classifi ed as malnutrition was greater when using the Patient-Generated Subjective Global Assessment and the relationship with usual weight.
  • Calcular as medidas reais e estimadas de peso e altura em pacientes oncológicos, avaliar a correlação e a concordância destas medidas e identifi car os pacientes desnutridos. Participaram 62 pacientes oncológicos, atendidos no Hospital Amaral Carvalho (Jaú-SP). Para classifi cação do estado nutricional, utilizou-se a Avaliação Subjetiva Global – Produzida Pelo Paciente, o Índice de Massa Corporal e as relações com peso habitual. Para o peso estimado, utilizou-se o algoritmo proposto por Chumlea et al.8 e para altura estimada, as equações proposta por Chumlea et al.7 e por Kwok & Whitelaw.24 Calculou-se o Coefi ciente de Correlação de Pearson e Coefi ciente de Correlação Intraclasse e realizou-se regressão linear simples. Para comparar a presença de desnutrição detectada pelos diferentes métodos, utilizou-se o teste Q de Cochran. Observou-se correlação forte e signifi cativa entre o peso real e o estimado (r=0,95; IC95%=0,92-0,97; p<0,001) e concordância excelente (ρ=0,95). Para as medidas de altura, observouse correlação signifi cativa entre a medida real e estimada pelo método Chumlea et al.7 (r=0,78; IC95%=0,66-0,86; p<0,001) e Kwok & Whitelaw24 (r=0,85; IC95%: 0,75-0,90; p<0,001). A concordância foi “Boa” (ρ=0,72) e “Moderada” (ρ=0,67) entre a altura real e estimada por Chumlea et al.7 e Kwok & Whitelaw,24 respectivamente. Houve forte correlação entre as medidas reais e estimadas de peso e altura. A reprodutibilidade da equação proposta por Chumlea et al.7 para o cálculo da altura foi melhor. Quanto ao estado nutricional, os pacientes classifi cados como desnutridos foi maior ao se utilizar a Avaliação Subjetiva Global – Produzida Pelo Paciente e as relações com peso habitual.
Issue Date: 
2012
Citation: 
Alimentos e Nutrição, v. 23, n. 4, p. 681-688, 2012.
Time Duration: 
681-688
Keywords: 
  • Neoplasms
  • Subjective global assessment
  • Anthropometric
  • Malnutrition
  • Câncer
  • Avaliação subjetiva global
  • Antropometria
  • Desnutrição
Source: 
http://serv-bib.fcfar.unesp.br/seer/index.php/alimentos/article/viewArticle/681
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/125986
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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