You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/15550
Title: 
Concentração de flúor em águas engarrafadas comercializadas no município de São Paulo
Other Titles: 
Fluoride concentration in bottled water on the market in the municipality of São Paulo
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade de São Paulo (USP)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0034-8910
Abstract: 
  • O objetivo do estudo foi avaliar a concentração de flúor na água engarrafada comercializada, comparando-a aos valores impressos no rótulo da embalagem. Foram coletadas 229 amostras de água das 35 marcas disponíveis em diversos supermercados, mercearias e lanchonetes de grande circulação nas diferentes regiões do município de São Paulo, em 2006. A concentração de flúor foi determinada por análise em duplicata, utilizando o eletrodo íon-específico. A concentração de flúor variou entre 0,01 e 2,04 mg/l, com diferenças significantes entre os valores estipulados nos rótulos e os encontrados com a análise. Esses resultados reforçam a importância do controle dos níveis de flúor na água engarrafada por parte da vigilância sanitária.
  • The objective of the study was to evaluate the fluoride concentration in bottled water available on the market, in comparison with the values printed on the bottle label. Two hundred and twenty-nine water samples were collected from 35 brands available in several supermarkets, grocery stores and snack bars with high turnover in different regions of the municipality of São Paulo, Southeastern Brazil, in 2006. Fluoride concentrations were determined by duplicate analysis using an ion-specific electrode. The fluoride concentrations ranged from 0.01 to 2.04 mg/l, with significant differences between the values stipulated on labels and those found in the analyses. These results emphasize the importance of controls over fluoride levels in bottled water enforced by the sanitary surveillance agency.
Issue Date: 
1-Feb-2008
Citation: 
Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 42, n. 1, p. 154-157, 2008.
Time Duration: 
154-157
Publisher: 
Universidade de São Paulo (USP), Faculdade de Saúde Pública
Keywords: 
  • Água engarrafada
  • Compostos de flúor
  • Rotulagem de produtos
  • Alimentos e bebidas
  • Vigilância sanitária
  • Bottled water
  • Fluorine compounds
  • Product labeling
  • Food and beverages
  • Health surveillance
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89102008000100022
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/15550
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/15550
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.