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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/21885
Title: 
Potencial antioxidante de extratos de sementes de limão (Citrus limon)
Other Titles: 
Antioxidant potential of lemon seed extracts (Citrus limon)
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0101-2061
Abstract: 
  • The present study aimed at evaluating the behavior of the soybean oil with the addition of lemon seed extracts (Citrus limon), in different concentrations, through oxidative stability and also at measuring the antioxidant activity using the DPPH free radical method and total phenolic compounds. The concentration of 2,400 mg.kg(-1) for the lemon seed extract, galego variety, was the one that provided the soybean oil with the best oxidative stability. The maximum antioxidant activities and the concentration values of the natural extract sufficient to obtain 50% of maximum effect, estimated at 100% (EC(50)), determined by DPPH for the extract and gallic acid were 70.58%, 69.94 mu g.mL(-1) and 75.07%, 64.73 mu g.mL(-1), respectively. The concentration of total phenolic compounds, determined by the Folin-Ciocalteu method, was of 76 mg.g(-1). Thus, it can be said that the lemon seed extract, galego, presents natural antioxidant action demonstrating potential to be used in foods.
  • O presente trabalho teve como principais objetivos avaliar o comportamento do óleo de soja acrescido de extratos de sementes de limão (Citrus limon), em diferentes concentrações, por meio da estabilidade oxidativa e medir a atividade antioxidante através do método do radical livre DPPH e compostos fenólicos totais. A concentração de 2.400 mg.kg–1 para o extrato de sementes de limão, variedade galego, foi a que conferiu melhor estabilidade oxidativa ao óleo de soja. As atividades antioxidantes máximas e os valores da concentração de extrato natural suficientes para obter 50% do efeito máximo, estimado em 100% (EC50), determinados pelo DPPH para o extrato e ácido gálico foram 70,58%, 69,94 µg.mL–1 e 75,07%, 64,73 µg.mL–1, respectivamente. A concentração de compostos fenólicos totais, determinada pelo método de Folin-Ciocalteu foi de 76 mg.g–1. Foi possível concluir que o extrato de sementes de limão galego possui ação antioxidante natural, podendo ser aplicado em alimentos.
Issue Date: 
1-Apr-2010
Citation: 
Ciência e Tecnologia de Alimentos. Campinas: Soc Brasileira Ciência Tecnologia Alimentos, v. 30, n. 2, p. 489-493, 2010.
Time Duration: 
489-493
Publisher: 
Soc Brasileira Ciência Tecnologia Alimentos
Keywords: 
  • Citrus limon
  • Natural antioxidant
  • total phenolic compounds
  • Oxidative stability
  • seeds
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612010000200029
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/21885
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/21885
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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