You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/3212
Title: 
Interação entre alface e tomateiro consorciados em ambiente protegido, em diferentes épocas
Other Titles: 
Interaction between lettuce and tomato plants, in intercropping cultivation, established at different times, under protected cultivation
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)
ISSN: 
0102-0536
Sponsorship: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
  • Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
Abstract: 
  • Dois experimentos foram conduzidos na UNESP, em Jaboticabal (SP), com o objetivo de avaliar a interação entre alface e tomateiro, em ambiente protegido. Consórcios estabelecidos por transplantes da alface aos 0; 10; 20 e 30 dias após o transplante do tomateiro foram avaliados em dois períodos (abril a setembro/03 e janeiro a maio/04) e comparados às suas monoculturas, também estabelecidas nas mesmas épocas dos consórcios. Cada experimento foi conduzido em delineamento de blocos ao acaso, com nove tratamentos. Verificou-se que a produtividade do tomateiro e o percentual de frutos nas classes 50 e 60 não foram influenciados pela alface, independentemente da época em que esta foi transplantada. Por outro lado, a alface produziu menos em consórcio do que em monocultura, e quanto mais atrasado o seu transplante, em relação ao tomateiro, maior foi a redução em sua produtividade.
  • Two experiments were carried out in Jaboticabal, São Paulo State, Brazil, to evaluate the interaction between lettuce and tomato, in intercropping, in a protected cultivation. Lettuce plants were transplanted into a tomato field at 0; 10; 20, and 30 days after tomato transplantation. These evaluations were performed from April to September 2003 and from January to June 2004. Both, lettuce and tomato crops, were also cultivated in monoculture in order to compare this system and the intercropping one. Each experiment was carried out in a randomized complete block design with nine treatments. Both tomato yield and fruit classification into grades were not influenced by lettuce crop independently of the transplantation time. on the other hand, lettuce, when intercropped, yielded lesser than when cultivated in sole crop and the yield decreased with the delaying transplanting date.
Issue Date: 
1-Jun-2008
Citation: 
Horticultura Brasileira. Associação Brasileira de Horticultura, v. 26, n. 2, p. 158-164, 2008.
Time Duration: 
158-164
Publisher: 
Associação Brasileira de Horticultura
Keywords: 
  • Lactuca sativa
  • Lycopersicon esculentum
  • cropping system
  • intercropped cultures
  • Lactuca sativa
  • Lycopersicon esculentum
  • Sistema de cultivo
  • consorciação de culturas
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362008000200006
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/3212
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/3212
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.