You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/3306
Title: 
Electrical conductivity and mineral composition of the imbibition solution of bean seeds during storage
Other Titles: 
Condutividade elétrica e composição mineral da solução de embebição de sementes de feijão durante o armazenamento
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1413-7054
Sponsorship: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Sponsorship Process Number: 
  • FAPESP: 06/57900-0
  • CNPq: 303321/2009-1
Abstract: 
  • O teste de condutividade elétrica tem sido usado para avaliar o vigor de sementes de muitas espécies, especialmente de fabáceas, como ervilha, feijão e soja. Assim, nesta pesquisa, objetivou-se avaliar o efeito da temperatura e do período de armazenamento sobre os resultados do teste de condutividade elétrica e da composição mineral da solução de embebição de sementes de feijão (Phaseolus vulgaris L.). Foram utilizados três lotes do cultivar IAPAR - 81 (grupo Carioca) e três do cultivar IPR - TIZIU (grupo Preto) armazenados a 10, 25 e 25-10º C (seis meses a 10º C e seis meses a 25º C). Ao longo de 12 meses de armazenamento, a cada três meses foram determinados: teor de água, germinação e vigor (envelhecimento acelerado e condutividade elétrica) e conteúdo de potássio, cálcio e magnésio da solução de embebição. As sementes das cultivares apresentaram comportamento semelhante no armazenamento. A redução no vigor das sementes de feijão armazenadas a 10º C foi verificada pelos resultados dos testes de envelhecimento acelerado e de condutividade elétrica. O armazenamento de semente de feijão em baixa temperatura (10º C) não influencia os resultados da avaliação do seu vigor pelo teste condutividade elétrica e a quantificação de cálcio, magnésio e potássio. A avaliação do vigor pelo teste de condutividade elétrica não é recomendada para semente de feijão armazenada por longos períodos (acima de 9 meses).
  • The electrical conductivity test has been used to evaluate seed vigour in many species, especially legumes, such as peas, beans and soybeans. The objective of this research was to evaluate the effect of temperature and storage period on the results of the electrical conductivity test and the mineral composition of the imbibition solution of bean seeds (Phaseolus vulgaris L.). Three seed lots of the cultivar IAPAR - 81 and cultivar IPR - TIZIU were stored at 10, 25 and 25-10º C (six months at 10º C and six months at 25º C) The following evaluations were made every three months for a year: seed water content, germination and vigour (accelerated ageing and electrical conductivity) and the potassium, calcium and magnesium contents of the imbibition solution. The cultivars showed similar behavior in storage. The reduction in the vigour of bean seeds stored at 10º C was verified by accelerated ageing and electrical conductivity tests. The bean seed storage at low temperature (10º C) does not influence the results of the evaluation of seed vigour by electrical conductivity test and the quantification of calcium, magnesium and potassium ions. The evaluation of vigour by the electrical conductivity test is not recommended for bean seed stored by long periods (above 9 months).
Issue Date: 
1-Apr-2012
Citation: 
Ciência e Agrotecnologia. Editora da Universidade Federal de Lavras (UFLA), v. 36, n. 2, p. 147-155, 2012.
Time Duration: 
147-155
Publisher: 
Editora da Universidade Federal de Lavras (UFLA)
Keywords: 
  • Phaseolus vulgaris L.
  • Vigour
  • Leaching
  • Low temperature
  • Phaseolus vulgaris L.
  • Vigor
  • Lixiviação
  • baixa temperatura
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542012000200002
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/3306
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/3306
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.