You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/3584
Title: 
Influência da condição e período de armazenamento na germinação de sementes de pitaya vermelha
Other Titles: 
Influence of the condition and storage period in germination of red pitaya seeds
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0100-2945
Sponsorship: 
  • Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Abstract: 
  • O experimento foi conduzido no Laboratório de Sementes do Departamento de Produção Vegetal da Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias - UNESP - Câmpus de Jaboticabal-São Paulo, utilizando sementes extraídas de fruto maduro de pitaya, as quais foram lavadas, secadas em condição ambiente por 24 horas e acondicionadas em sacos de papel, dispostas segundo os tratamentos a serem realizados: 3 condições de armazenamento das sementes: ambiente; câmara seca (16-18ºC e 60% UR) e câmara fria (10ºC e 60-70% UR), e 4 tempos de armazenamento: 7; 14; 21 e 28 dias após a extração das sementes, além da semeadura logo em seguida à extração das sementes (testemunha). Após esses períodos, as sementes foram acondicionadas em caixas gerbox, tendo como substrato papel de filtro e mantidas em câmara de germinação à temperatura constante de 25ºC. Com base nos resultados encontrados, pode-se concluir que as sementes de pitaya vermelha podem ser armazenadas em câmara fria por até 28 dias sem prejuízos à porcentagem de germinação.
  • The experiment was carried out in the Department of Vegetable Production of the Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias - Campus of Jaboticabal- São Paulo State - Brazil, using seeds that were extracted from ripe fruit, that were washed, drying in environmental condition during 24 hours and conditioned in paper bags, disposed according to the treatments: 3 storage conditions of the seeds: environmental; dry chamber (16-18ºC e 60% UR) and cold chamber (10ºC e 60-70% UR), and 4 storage periods: 7, 14, 21 and 28 days after the extraction of the seeds, besides of the seedling immediately of the extraction of the seeds. After these periods the seeds were conditioned in gerbox boxes, having as substrate filter of paper and maintained in a germination chamber with a constant temperature of 25ºC. Based on the results, it is possible to conclude that the seeds of red pitaya can be storage in cold chamber for until 28 days without damage in percentage of germination.
Issue Date: 
1-Apr-2005
Citation: 
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 27, n. 1, p. 168-170, 2005.
Time Duration: 
168-170
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Fruticultura
Keywords: 
  • Hylocereus undatus
  • Germination
  • Storage
  • Hylocereus undatus
  • Germinação
  • Armazenamento
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000100044
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/3584
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/3584
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.