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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/3794
Title: 
Nutrição de micronutrientes em mudas de goiabeira em resposta ao uso de soluções nutritivas
Other Titles: 
Micronutrient nutrition in guava cuttings in response to the use of nutrient solutions
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1679-9275
Abstract: 
  • The objective of this study was to evaluate the effect of different nutrient solutions oil the development and concentration of micronutrients ill guava cuttings. Two cultivars - Paluma and Seculo XXI - and four nutritional solutions were evaluated, using a factorial scheme (2x4) with three repetitions. At 90 days of hydroponic culture, dry mass and micronutrient nutrition in the cuttings were evaluated. The Paluma guava cuttings displayed greater development and nutritional requirements for boron, iron and manganese, as compared to cultivar Seculo M. The studied nutrient solutions did not affect accumulation, absorption or use efficiency of micronutrients in guava cuttings, except for copper and zinc, regardless of cultivar.
  • O objetivo do trabalho foi estudar o efeito de diferentes soluções nutritivas sobre a nutrição de micronutrientes em mudas de goiabeira. Foram avaliadas duas cultivares, Paluma e Século XXI, e quatro soluções nutritivas, em esquema fatorial (2x4) com três repetições. Aos 90 dias de cultivo hidropônico, avaliou-se a massa seca e a nutrição de micronutrientes em mudas. As mudas de goiabeira da cultivar Paluma apresentou maior desenvolvimento e exigência nutricional em boro, ferro e manganês, comparado a cultivar século XXI. As soluções nutritivas estudadas não afetaram o acúmulo e também as eficiências de absorção e utilização de micronutrientes das mudas de goiabeira, exceto o cobre e zinco, independentemente da cultivar.
Issue Date: 
1-Jul-2008
Citation: 
Acta Scientiarum-agronomy. Maringa: Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao, v. 30, n. 3, p. 403-408, 2008.
Time Duration: 
403-408
Publisher: 
Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao
Keywords: 
  • Psidium guajava
  • Nutrition
  • Micronutrients
  • cuttings
Source: 
http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i3.3552
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/3794
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/3794
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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