You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/4106
Title: 
Spittlebug impacts on sugarcane quality and ethanol production
Other Titles: 
Impacto da cigarrinha-das-raízes na qualidade da cana-de-açúcar e na produção de etanol
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade de São Paulo (USP)
ISSN: 
0100-204X
Sponsorship: 
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Abstract: 
  • O objetivo deste trabalho foi avaliar o impacto do ataque da cigarrinha-das-raízes (Mahanarva fimbriolata) na qualidade da cana-de-açúcar e na produção de etanol. Os parâmetros tecnológicos e microbiológicos do caldo e do processo fermentativo foram avaliados em dez ciclos de fermentação e duas épocas de colheita. Os tratamentos consistiram de diferentes níveis de danos da cigarrinha nos colmos: testemunha, com 100% de colmos aparentemente sadios; médio, com 15% de dano ou colmos secos (DCS); alto, com 30% de DCS; e muito alto, com 60% de DCS. O ataque da praga causou significativa redução na qualidade da cana, ao diminuir teores de sólidos solúveis, teores de sacarose, açúcares redutores totais e pH, e aumentar os compostos fenólicos e a acidez total e volátil do caldo. O processo fermentativo também foi significativamente afetado, o que resultou em vinhos com menores teores alcoólicos. Houve aumento na concentração de acetaldeído no destilado. O ataque da cigarrinha-das-raízes causou impactos negativos na qualidade da cana-de-áçucar e no processo fermentativo, e esses impactos são maiores nas colheitas de final de temporada.
  • The objective of this work was to evaluate the impacts of spittlebug (Mahanarva fimbriolata) attack on sugarcane quality and ethanol production. Technological and microbiological parameters of juice and fermentation process were evaluated in ten fermentation cycles and two harvest seasons. Treatments consisted of different spittlebug stalk damage levels: control, with 100% of apparently healthy stalks; medium, with 15% of damaged or dry stalks (DDS); high, with 30% of DDS; and very high, with 60% of DDS. Spittlebug attack caused significant losses in cane quality, reducing total soluble solids, sucrose content, total reducing sugars, and pH, and increasing total phenolic compounds, and total and volatile juice acidity. The fermentation process was also significantly affected, resulting in lower ethanol content in wine. There was an increase in acetaldehyde concentration in the distillate. The spittlebug attack caused negative impacts on sugarcane quality and fermentation process, and these impacts are stronger in late season harvests.
Issue Date: 
1-Feb-2011
Citation: 
Pesquisa Agropecuária Brasileira. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 46, n. 2, p. 120-129, 2011.
Time Duration: 
120-129
Publisher: 
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
Keywords: 
  • Mahanarva fimbriolata
  • Saccharum
  • cane quality
  • Ethanolic fermentation
  • technological quality
  • Mahanarva fimbriolata
  • Saccharum
  • qualidade da cana
  • Fermentação etanólica
  • qualidade tecnológica
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2011000200002
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/4106
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/4106
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.