You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/4132
Title: 
Conservação pós-colheita de frutos de pimentão sob diferentes condições de armazenamento e filmes
Other Titles: 
Postharvest conservation of bell pepper fruits under different storage conditions and films
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Instituto Agronômico-CEA Tecnologia Pós-colheita
ISSN: 
0102-0536
Abstract: 
  • Este trabalho teve como objetivo avaliar diferentes temperaturas e coberturas na conservação de frutos de pimentão 'Magali-R'. No primeiro experimento, avaliou-se o uso de filme de PVC ou cera, e os frutos foram armazenados a 20ºC e 66%UR, e no segundo experimento associou-se o filme de PVC e cera, com armazenamento a 22°C (67% UR); 12ºC (90% UR) e 5ºC (87% UR). Acompanhou-se a evolução da qualidade dos frutos avaliando-se a massa fresca, a aparência, o aparecimento de podridões e os teores de sólidos solúveis, acidez titulável e ácido ascórbico. A proteção dos pimentões com cera ou filme de PVC foi favorável à manutenção da aparência e da massa fresca, e protegeu-os contra podridões, sem prejuízos aos teores de sólidos solúveis, acidez titulável e ácido ascórbico, com aumento significativo na vida útil para até 33 dias com o armazenamento a 5°C.
  • Different temperatures and films were evaluated for the conservation of 'Magali-R' bell peppers. In the first experiment, fruits were covered with PVC film or wax, and stored under 20ºC and 66% RH. In the second, fruits covered with PVC film or wax, and stored under 22ºC (67% RH); 12ºC (90% RH); and 5ºC (87% RH). Fruits were evaluated for fresh mass, appearance, rot and soluble solids, titratable acidity and ascorbic acid content. The protection of bell peppers with wax or PVC film helped to maintain the appearance, the fresh mass and to protect against rotting, without damages to soluble solids, titratable acidity and ascorbic acid contents, with significant increase in shelf life up to 33 days with storage under 5°C.
Issue Date: 
1-Jun-2008
Citation: 
Horticultura Brasileira. Associação Brasileira de Horticultura, v. 26, n. 2, p. 170-174, 2008.
Time Duration: 
170-174
Publisher: 
Associação Brasileira de Horticultura
Keywords: 
  • Capsicum annuum
  • wax
  • PVC film
  • Refrigeration
  • Capsicum annuum
  • cera
  • filme de PVC
  • Refrigeração
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362008000200008
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/4132
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/4132
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.