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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/4588
Title: 
Massa de forragem, composição morfológica e química de capim-tanzânia sob diferentes dias de descanso e altura de resíduo pós-pastejo
Other Titles: 
Mass of forage, chemical composition and morphology in tanzania grass on different days of rest and post-grazing residue height
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1516-3725
Abstract: 
  • The experiment was conducted at UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP, with the objective of evaluating the influence of the rest period and height of the residue post-grazing on the dry matter mass, morphologic composition and on the chemical composition of the Tanzania-grass pre-grazing condition, under rotational grazing. The treatments consisted of the combination of two rest periods (25 and 35 days) and two residue height post-grazing (30 and 50 cm), as a complete randomized design in factorial arrangement 2 x 2, with three replications, with the grazing cycles considered as sub plots. The herbage mass of stem, leaves, dead material and the leaf: stem ratio were significantly influenced (P<0.05) by the grazing cycles. The percentage of CP in the leaf and stem and the NDF in the stem, leaf and whole plant were influenced positively (P<0.05) by the grazing cycles. It was observed that the short rest periods associated with the smallest residue height post-grazing presented the best results in terms of herbage mass and chemical characteristics of the herbage.
  • O experimento foi conduzido no setor de forragicultura da UNESP, Jaboticabal, SP, com os objetivos de avaliar a influência do período de descanso e altura do resíduo pós-pastejo sobre a massa seca de forragem, composição morfológica e sobre a composição química do capim-tanzânia em condição de pré-pastejo, sob pastejo rotativo. Os tratamentos consistiram da combinação de dois períodos de descanso (25 e 35 dias) e duas alturas de resíduo pós-pastejo (30 e 50 cm), segundo um delineamento inteiramente casualizado em arranjo fatorial 2 x 2, com três repetições, sendo os ciclos considerados como subparcelas. A produção de colmo, folha, material morto e a relação folha colmo forma influenciadas significativamente (P<0,05) pelos ciclos de pastejo. A porcentagem de proteína bruta na folha e colmo e a porcentagem de fibra em detergente neutro no colmo, folha e planta interira também foram influenciados positivamente (P<0,05) pelos ciclos de pastejo. Obervou-se que as menores períodos de descanso associados as menores alturas de resíduo pós-pastejo apresentaram as melhores respostas em relação a produção e as características bromatológicas da forragem.
Issue Date: 
1-Mar-2010
Citation: 
Bioscience Journal. Uberlandia: Universidade Federal de Uberlândia (UFU), v. 26, n. 2, p. 161-172, 2010.
Time Duration: 
161-172
Publisher: 
Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
Keywords: 
  • Grazing cycles
  • Milk cow
  • Panicum maximum
  • Rotational grazing
Source: 
http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7046
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/4588
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/4588
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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