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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/486
Title: 
Dynamics of some limnological characteristics in pacu (Piaractus mesopotamicus) culture tanks as function of handling
Other Titles: 
Dinâmica de algumas variáveis limnológicas em tanques de cultivo de pacu (Piaractus mesopotamicus) em função do manejo
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0034-7108
Sponsorship: 
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Abstract: 
  • Visando obter subsídios para um estudo da qualidade da água em tanques de piscicultura, realizou-se um experimento de 166 dias com uma espécie nativa, pacu (Piaractus mesopotamicus). Nos tanques foram testados dois níveis diferentes de proteína na dieta (16% e 34% de proteína bruta) e três densidades de estocagem (0,25; 0,50 e 0,77 peixes/m²). Dos resultados obtidos foi observado que a interação entre a densidade de estocagem e a duração do experimento interferiram nas variáveis bicarbonato e alcalinidade e a interação entre a densidade de estocagem e a porcentagem de proteína interferiram nas concentrações de CO2 livre e total, condutividade e pH (P < 0,05). A temperatura da água nos tanques variou significativamente ao longo do período estudado (P < 0,05), diminuindo gradativamente do verão para o inverno. Não houve diferença significativa no tempo de residência da água nos tanques (P > 0,05) durante a duração do experimento. Os demais parâmetros não sofreram interferência dos tratamentos ao longo do período de estudo.
  • In order to study the water quality in fish tanks, a 166-day (January to July 1992) experiment was realized using the indigenous species pacu (Piaractus mesopotamicus). Two different protein levels were tested in the diet (16% and 34% crude protein) and three stocking densities (0.25, 0.50 and 0.77 fish/m²). From the results, it was observed that the interactions between stocking density and experiment length affected the characteristics bicarbonate and alkalinity, as well as the interaction between stocking density and protein levels affected concentrations of free and total CO2, conductivity and pH (P < 0.05). The water temperature in tanks changed significantly during the period of study (P < 0.05),decreasing gradually from summer to winter. There was no significant difference in water residence time in the tanks (P < 0.05) during the experiment. The other limnological characteristics were not affected by treatments during study period.
Issue Date: 
1-Nov-1999
Citation: 
Revista Brasileira de Biologia. Instituto Internacional de Ecologia, v. 59, n. 4, p. 543-551, 1999.
Time Duration: 
543-551
Publisher: 
Instituto Internacional de Ecologia
Keywords: 
  • densidade de estocagem
  • níveis de proteína
  • tanques de piscicultura
  • pacu
  • variáveis limnológicas
  • stock density
  • protein levels
  • fish tanks
  • pacu
  • limnological characteristics
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0034-71081999000400003
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/486
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/486
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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