You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/5253
Title: 
Leaf nutritional levels in peach and nectarine grown in subtropical climate
Other Titles: 
Teores nutricionais foliares em pessegueiro e nectarineira cultivados em clima subtropical
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Instituto Agronômico (IAC)
ISSN: 
0100-2945
Sponsorship: 
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Sponsorship Process Number: 
FAPESP: 09/50862-3
Abstract: 
  • O trabalho teve como objetivo avaliar os teores foliares de nutrientes das cultivares de pessegueiro e nectarineira, cultivados em clima subtropical, visando a fornecer subsídios às práticas de adubação da cultura nessas condições. O experimento foi realizado na Faculdade de Ciências Agronômicas, UNESP, Câmpus de Botucatu. O delineamento experimental empregado foi em parcelas subdivididas, em que ás parcelas corresponderam às cultivares avaliadas e as subparcelas às épocas de coleta das amostras foliares. As cultivares de pessegueiro avaliadas foram: Marli, Turmalina, Precocinho, Jubileu, Cascata 968, Cascata 848, CP 951-C, CP 9553-CYN e Tropic Beauty e da nectarineira 'Sun Blaze'. As épocas de coleta das amostras foram: 1 - após a colheita dos frutos, no período vegetativo (fevereiro); 2 - na dormência (maio); 3 - início do florescimento (agosto), e 4 - 13ª a 15ª semana após a plena floração, antes da colheita - frutificação (época padrão - outubro-novembro). Os resultados obtidos permitiram concluir que houve variações significativas para os teores de N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn e Zn em relação às épocas de amostragem e para N, Ca, Mg, S, B, Fe e Mn, para os teores nutricionais nas cultivares.
  • The study evaluated the leaf nutritional levels of peach and nectarine trees under subtropical climate in order to improve the fertilization practices. The experiment was carried out in São Paulo state University, Botucatu, São Paulo State, Brazil. The experimental design consisted of subdivided plots, in which plots corresponded to cultivars and subplots to the leaf sample periods. The evaluated peach cultivars were: Marli, Turmalina, Precocinho, Jubileu, Cascata 968, Cascata 848, CP 951C, CP 9553CYN, and Tropic Beauty, and that of nectarine was 'Sun Blaze'. The sample periods were: after harvest, plants in vegetative period; dormancy; beginning of flowering and fruiting (standard sample). Results indicated significant variations in the levels of N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn and Zn for the sampling period and in N, Ca, Mg, S, B, Fe and Mn levels for the cultivars.
Issue Date: 
1-Oct-2011
Citation: 
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. spe1, p. 752-761, 2011.
Time Duration: 
752-761
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Fruticultura
Keywords: 
  • Prunus persica var. vulgaris
  • Prunus persica var. nucipersica
  • nutrição mineral
  • fenologia
  • Prunus persica var. vulgaris
  • Prunus persica var. nucipersica
  • mineral nutrition
  • phenology
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452011000500105
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/5253
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/5253
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.