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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/5372
Title: 
Esverdeamento em cultivares de batata avaliado pela escala visual e índice spad
Other Titles: 
Greening of potato cultivars evaluated through visual scale and spad index
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0102-0536
Abstract: 
  • Foi avaliado o esverdeamento em tubérculos de cultivares de batata utilizando dois métodos de determinação (escala visual de notas e índice spad). Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições, em esquema fatorial 18 x 5, constituído por cultivares (Agata, Apuã (IAC-5977), Aracy (IAC-2), IAC Aracy Ruiva, Asterix, Bintje, Dali, Clone IAC-6090, Itararé (IAC-5986), Laguna, Remarka, Liseta, Mondial, Novita, Oscar, Picasso, Santana e Solide) e tempo de armazenamento (5; 10; 15; 20 e 25 dias). Todas as cultivares apresentaram desempenho linear e crescente pelo índice spad, com excecão da Bintje, com spad médio de 1,23. Pela escala visual, as cultivares apresentaram desempenho quadrático e linear. A cultivar Bintje é resistente ao esverdeamento determinado pelos dois métodos. O índice spad pode ser utilizado para determinação do esverdeamento do 10º ao 25º dia de armazenamento.
  • The occurrence of greening in potato tubers was evaluated through two evaluation methods (visual scale of notes and spad index). The experimental design was a completely randomized, with four replications. Treatments were disposed in the factorial sceme 18x5, constituted of potato cultivars (Agata, Apuã (IAC-5977), Aracy (IAC-2), IAC Aracy Ruiva, Asterix, Bintje, Dali, Clone IAC-6090, Itararé (IAC-5986), Laguna, Remarka, Liseta, Mondial, Novita, Oscar, Picasso, Santana and Solide) and storage time (5; 10; 15; 20 and 25 days). All potato cultivars presented positive linear effects when evaluated through the spad index, except 'Bintje', with average spad index of 1,23. For the visual scale, quadratic and linear effects were verified. 'Bintje' is resistant to the greening when evaluated by both methods. The spad index can be used for determining of the greening from 10º to the 25º day of storage.
Issue Date: 
1-Dec-2004
Citation: 
Horticultura Brasileira. Associação Brasileira de Horticultura, v. 22, n. 4, p. 681-685, 2004.
Time Duration: 
681-685
Publisher: 
Associação Brasileira de Horticultura
Keywords: 
  • Solanum tuberosum
  • tubers
  • physiological disturbs
  • greening
  • methods
  • Solanum tuberosum
  • tubérculos
  • Distúrbio fisiológico
  • esverdeamento
  • métodos
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362004000400003
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/5372
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/5372
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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