You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/5677
Title: 
Adubação verde em pomar cítrico
Other Titles: 
Green manure in citrus orchard
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0100-2945
Abstract: 
  • A utilização de adubos verdes na citricultura ainda é pouco estudada, embora possa trazer benefícios ao citricultor, do ponto de vista econômico e de preservação dos recursos ambientais. O trabalho teve como objetivo avaliar a eficiência da utilização de adubos verdes em um pomar de laranjeira 'Pêra' enxertada em limoeiro 'Cravo'. Foram empregados quatro tratamentos correspondentes aos adubos verdes avaliados: feijão-de-porco (Canavalia ensiformis)), labe-labe (Dolichus lablab), feijão-guandu-anão (Cajanus cajan) e braquiária (Brachiaria brizantha - como testemunha). Os adubos verdes foram semeados nas entrelinhas da cultura e posteriormente foram roçados e direcionados para a linha na ocasião do pleno florescimento, 120 dias após a semeadura dos mesmos. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com quatro tratamentos, seis repetições e duas plantas úteis para as avaliações. As características avaliadas foram: peso médio dos frutos, número de frutos por caixa de colheita (40,8 kg), produtividade, teores de matéria seca e de macro e micronutrientes contidos nos tratamentos, bem como rendimento de suco e ratio. Os resultados obtidos evidenciaram não haver diferença estatística entre os tratamentos para as características de produtividade das plantas e qualidade dos frutos. O feijão-guandu-anão apresentou o maior teor de matéria seca no primeiro ano de experimentação, diferindo estatisticamente dos demais tratamentos. No segundo ano, diferiu estatisticamente do feijão-de-porco e do labe-labe, produzindo maior quantidade de biomassa.
  • The green manures utilization in citrus orchards is little studied yet, therefore can enhance the yield and preserve the nature. The purpose of the experiment was to evaluate the efficiency of the use of green manures on an orchard planted with 'Pera' sweet orange, situated Botucatu/SP. Four different treatments were applied: jack bean (Canavalia ensiformis), lab-lab (Dolichus lablab), dwarf guandu (Cajanus cajan) and brachiaria (Brachiaria brizantha) as control. They were sown, then grubbleb and moved directed next to the line plants by the occasion of full flowering. The experimental design was a randomized blocks with four treatments, six replications, and two useful plants per plot. Characteristics evaluated were: average fruits weight, number of fruits per boxes (40,8 Kg), productivity, percentage of dry matter and the contents of macro and micronutrients in the treatments. Also, it was evaluated the juice content and ratio. The results obtained showed that there was no statistical significant differences among green manures in orange yield and the fruits quality. Dwarf guandu showed a higher dry matter content in the first year of experimentation, differing from the other treatments. In the second year, it differed from jack bean and lab-lab, producing a higher quantity of biomass.
Issue Date: 
1-Apr-2006
Citation: 
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 28, n. 1, p. 69-72, 2006.
Time Duration: 
69-72
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Fruticultura
Keywords: 
  • Citrus sinensis
  • Citrus limonia
  • produção
  • crescimento
  • cobertura vegetal
  • qualidade de frutos
  • Citrus sinensis
  • Citrus limonia
  • yield
  • growth
  • green manure
  • fruits quality
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452006000100020
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/5677
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/5677
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.