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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/5858
Title: 
Umedecimento do substrato na emergência e vigor de plântulas de pupunheira
Other Titles: 
Substrate moisture level effect on seedling emergency and vigor of peach palm
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Instituto Agronômico (IAC)
ISSN: 
0100-2945
Abstract: 
  • A germinação rápida e uniforme das sementes, seguida por pronta emergência das plântulas são características altamente desejáveis na formação de mudas. O objetivo deste trabalho foi verificar o efeito de diferentes níveis de umedecimento do substrato vermiculita sobre a porcentagem de emergência e o vigor de plântulas de pupunheira. O umedecimento da vermiculita com água nas quantidades de 60 a 90 ml/100 g de substrato (de 0,6 a 0,9 x o peso deste em água ou 77,6 a 86,7% da capacidade de retenção do substrato em água, respectivamente) resultaram na maior porcentagem de emergência das plântulas. O umedecimento com 90 ml água/100 g de vermiculita resultou em maior velocidade de emergência e vigor de plântulas (comprimento, diâmetro e massa).
  • The rapid and uniform germination of seeds, followed by prompt emergency are highly desirable characteristics for seedlings formation. This research aimed to determine the effect of different level of vermiculite substrate wetting on the emergency percentage and vigor of peach palm seedlings. The wetting of vermiculite with water in quantities from 60 to 90 ml/100 g of substrate (from 0.6 to 0.9 x the weight of water or 77.6 to 86.7% of the retention capacity of the substrate in water, respectively) had shown higher emergence percentage of seedlings. The wetting with 90 ml water /100 g of vermiculite resulted in the higher speed of emergency and vigor of seedlings (length, diameter and mass).
Issue Date: 
1-Mar-2009
Citation: 
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 31, n. 1, p. 224-230, 2009.
Time Duration: 
224-230
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Fruticultura
Keywords: 
  • germinação
  • mudas
  • Bactris gasipaes
  • vermiculita
  • germination
  • seedlings
  • Bactris gasipaes
  • vermiculite
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452009000100031
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/5858
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/5858
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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