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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/5960
Title: 
Physiochemical analysis and centesimal composition of Pleurotus ostreatus mushroom grown in residues from the Amazon
Other Titles: 
Análise físico-química e composição centecimal do cogumelo Pleurotus ostreatus cultivado em resíduos da Amazônia
Author(s): 
Institution: 
  • Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA)
  • Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0101-2061
Abstract: 
  • O presente estudo teve como objetivo avaliar a composição nutricional dos cogumelos produzidos em substratos alternativos à base de resíduos agrícolas e agroindustriais da Amazônia. Determinou-se C, N, pH, umidade, sólidos solúveis, proteína, lipídios, fibra total, cinzas, carboidratos e energia. Os substratos foram formulados a partir de serragem de Simarouba amara Aubl. (marupá), Ochroma piramidale Cav. ex. Lam. (pau de balsa) e do estipe de Bactris gasipaes Kunth (pupunheira) e de Saccharum officinarum (cana-de-açúcar). Os resultados demonstraram que: a composição nutricional do P. ostreatus variou com o substrato de cultivo e; O P. ostreatus pode ser considerado um importante alimento devido suas características nutricionais: altos teores de proteínas, carboidratos metabolizáveis e fibras; baixos teores de lipídios e de calorias.
  • The objective of the present work was to evaluate the nutritional composition of mushrooms produced in alternative substrates in agricultural and agro-industrial residues from the Amazon. C, N, pH, moisture, soluble solids, protein, lipids, total fibers, ashes, carbohydrates and energy were determined. Substrates were formulated from Simarouba amara Aubl. and Ochroma piramidale Cav. ex. Lam. Sawdust and from Bactris gasipaes Kunth and Saccharum officinarum stipe. Results showed that the nutritional composition of P. ostreatus varied according to the cultivation substrate and that it can be considered important food due to its nutritional characteristics such as: high protein content; metabolizable carbohydrates and fiber; and low lipids and calories contents.
Issue Date: 
1-Jun-2011
Citation: 
Food Science and Technology (Campinas). Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 31, n. 2, p. 456-461, 2011.
Time Duration: 
456-461
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Keywords: 
  • cogumelo comestível
  • valor nutricional
  • minerais
  • proteína
  • fibra
  • edible mushroom
  • nutritional value
  • minerals
  • protein
  • fiber
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612011000200027
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/5960
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/5960
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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