You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/6303
Title: 
Doses de fósforo e zinco na cultura do alho em condições de casa de vegetação
Other Titles: 
Doses of phosphorus and zinc on garlic crop in greenhouse
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidades EDUVALE
  • FIO
ISSN: 
0006-8705
Abstract: 
  • A adubação fosfatada promove o aumento de produtividade na cultura do alho, mas doses de fósforo (P) podem proporcionar a deficiência de zinco (Zn) na planta, sobretudo em solos com baixos teores deste micronutriente. O objetivo do trabalho foi verificar o efeito da interação entre P e Zn no solo sobre o desenvolvimento e produção de plantas de alho. Foram instalados três experimentos, cada um com um tipo de solo, em vasos com 17 kg de solo, em casa de vegetação telada. Empregou-se delineamento em blocos casualizados em esquema fatorial com 4 doses de P (0, 100, 200 e 400 mg dm-3) utilizando-se superfosfato triplo e 4 doses de Zn (0, 2,5, 5,0 e 10 mg dm-3) aplicados na forma de ZnSO4.7H2O, ambos incorporados ao solo, com três repetições. A produtividade e o desenvolvimento de plantas de alho foram influenciados, isoladamente, pelas doses de P e Zn, não havendo a interação entre esses nutrientes. Para os solos Neossolo Quartzarênico (NQ) textura arenosa, Latossolo Vermelho Distrófico (LE) textura média e Latossolo Vermelho Distroférrico (LR), textura argilosa, as melhores doses de P para a produção de alho foram de 190, 400 e 400 mg dm-3 e para o Zn de 2,2; 6,5 e 5,1 mg dm-3 respectivamente.
  • Phosphate fertilization increases garlic yield, but high doses of phosphorus (P) may cause zinc deficiency (Zn) in plants, mainly when the soil presents low contents of this micronutrient. This paper aimed to verify the effect of P and Zn interaction in the soil on the development and yield of garlic bulbs (Roxo Pérola de Caçador cultivar). Three experiments were carried out under screened greenhouse conditions, using three soils of different texture and 17 kg pots. They had a randomized factorial block design, 4 doses of P (0, 100, 200 and 400 mg dm-3 ), 4 doses of Zn (0, 2,5, 5,0 and 10 mg dm-3), both applied as ZnSO4.7H2O, and three replications. Garlic bulb development and yield were influenced by doses of P and Zn; there was no interaction between these nutrients. For sand, loamy and clayey soils, the best doses of P were 190, 400 and 400 mg dm-3 whereas for Zn, they were 2.2, 6.5 and 5.1 mg dm-3, respectively.
Issue Date: 
1-Dec-2008
Citation: 
Bragantia. Instituto Agronômico de Campinas, v. 67, n. 4, p. 941-949, 2008.
Time Duration: 
941-949
Publisher: 
Instituto Agronômico de Campinas
Keywords: 
  • Nutrientes
  • adubação
  • Allium sativum L.
  • Nutrients
  • fertilization
  • Allium sativum L.
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052008000400017
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/6303
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/6303
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.