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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/6319
Title: 
CARACTERIZAÇÃO FÍSICA E QUANTIDADE DE NUTRIENTES em FRUTOS DE MARACUJÁ DOCE
Other Titles: 
PHYSICAL CHARACTERIZATION and QUANTITY of NUTRIENTS IN SWEET PASSION FRUIT
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
ISSN: 
0100-2945
Abstract: 
  • O presente trabalho foi conduzido com o objetivo de avaliar algumas características físicas e a distribuição dos nutrientes nos frutos de maracujá doce (Passiflora alata Dryand.), segundo sua classificação. Os frutos classificados como tipo 8 foram maiores e mais pesados que os dos tipos 9 e 12, apresentando maior peso de casca e de polpa. Independentemente da classificação dos frutos, o N, P, B, Cu, Fe e Zn estão distribuídos em maior quantidade na polpa do que na casca dos frutos. O K, Ca, S e o Mn estão distribuídos em maior quantidade na casca do que na polpa dos frutos. O magnésio apresenta uma distribuição na casca levemente superior à da polpa. Na média dos três tipos de frutos, os valores obtidos por fruto (casca+polpa) foram: 578,6 mg de N; 81,9 mg de P; 740,6 mg de K; 56,8 mg de Ca; 64,6 mg de Mg; 98,3 mg de S; 452,3 mg de B; 302,5 mg de Cu; 1471 mg de Fe; 167,5 mg de Mn, e 644,1 mg de Zn.
  • The present work was conducted in Botucatu, state of São Paulo, in order to evaluate some physical characteristics and the nutrient distribution in sweet passion fruit (Passiflora alata Dryand.), by type. The fruit classified as type 8 were larger than those classified as type 9 and 12, have larger weight of peel and pulp. Independently of fruit classification, N, P, B, Cu, Fe, and Zn were found in larger quantities throughout the pulp than in the peel. K, Ca, S, and Mn were present in greater quantity in the peel than in the pulp. Mg showed slightly larger presence in the peel. The fruits of sweet passion fruit presented, in average: 578.6 mg of N; 81.9 mg of P; 740.6 mg of K; 56.8 mg of Ca; 64.6 mg of Mg; 98.3 mg of S; 452.3 mg of B; 302.5 mg of Cu; 1471 mg of Fe; 167.5 mg of Mn; and 644.1 mg of Zn.
Issue Date: 
1-Dec-2001
Citation: 
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 23, n. 3, p. 690-694, 2001.
Time Duration: 
690-694
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Fruticultura
Keywords: 
  • Passiflora alata
  • macronutrientes
  • micronutrientes
  • casca
  • polpa
  • Passiflora alata
  • macronutrients
  • micronutrients
  • peel
  • pulp
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452001000300049
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/6319
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/6319
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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