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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/10317
Title: 
Parcelamento da adubação e da fertirrigação na produção de palmito pupunha no Noroeste Paulista
Other Titles: 
Fractioning fertilization and fertigation in peach palm and palm heart production in the northwestern region of São Paulo state, Brazil
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade de São Paulo (USP)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul
ISSN: 
0100-6916
Sponsorship: 
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Abstract: 
  • O palmito é um alimento muito apreciado na culinária brasileira e mundial, e entre as várias espécies de palmeira produtora, a pupunha se destaca por apresentar precocidade de produção, perfilhamento, rusticidade e boas características de processamento. Introduzida no Noroeste Paulista em 1994, a cultura da pupunha é vista por técnicos e produtores como bastante promissora na região, porém carente de informações técnicas, entre as quais a maneira e a época de aplicação de fertilizantes. Face a isso, foi instalado um experimento na UNESP, Câmpus de Ilha Solteira - SP, em área irrigada por microaspersão, com pupunheiras espaçadas de 2 x 1 m entre linhas e entre plantas, respectivamente. Os tratamentos foram assim constituídos: adubação manual na linha de plantio a cada três meses, fertirrigação mensal, fertirrigação bimestral e fertirrigação trimestral. Aos 22 meses do plantio (2-3-2000), realizou-se a primeira colheita e, a partir dessa, foram realizadas colheitas bimestrais. Considerando as onze colheitas, a fertirrigação bimestral e trimestral apresentaram produção de 2,60 e 1,84 t ha-1 de palmito, respectivamente, enquanto a adubação manual e a fertirrigação mensal apresentaram produtividades de 3,2 e 2,69 t ha-1, respectivamente, mostrando que a adubação manual e a fertirrigação mensal e bimestral são as melhores práticas para lavouras em estágios iniciais de produção.
  • Palm heart is a very appreciated meal in the Brazilian and world cuisine. Among several edible palm tree species, pejibaye excels due to early yield, tillering, rusticity and ideal processing traits. It was introduced in the northwestern region of São Paulo in 1994, and it is considered by extensionists and growers as a promising crop for the region, despite the lack in technical information, among them the method and time of fertilizer application. Those factors leaded us to develop experiment in a stand irrigated by microsprinklers, in which pejibaye plant spacing was of 2 x 1 m (among rows x between plants). There were four treatments: manual fertilization in the rows every three months; monthly fertigation, bimontly fertigation and fertigation every three months. Twenty-two days after planting (March 2, 2000) the first harvest was done and thereafter at every two months. Considering the eleven yields, fertigation every three months and bimonthly fertigation yielded 2.60 and 1.84 t ha-1 of palm heart, respectively, while for manual and monthly fertigation yield was of 3.23 and 2.69 t ha-1, respectively. These results suggest that manual fertilization in the rows every three months, monthly and bimontly fertigation are the best practices for crops in early stages of production.
Issue Date: 
1-Dec-2004
Citation: 
Engenharia Agrícola. Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, v. 24, n. 3, p. 625-631, 2004.
Time Duration: 
625-631
Publisher: 
Associação Brasileira de Engenharia Agrícola (SBEA)
Keywords: 
  • Bactris gasipaes
  • microaspersão
  • fertirrigação
  • Bactris gasipaes
  • microsprinkler
  • fertigation
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-69162004000300014
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/10317
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/10317
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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