Você está no menu de acessibilidade

Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/110103
Título: 
Effect of protein, carbohydrate, lipid, and selenium levels on the performance, carcass yield, and blood changes in broilers
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • North Carolina State University Department of Poultry Science
ISSN: 
1516-635X
Financiador: 
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
  • Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
Resumo: 
The objective of this study was to evaluate the performance, carcass and parts yield, and blood changes in broilers fed different protein, carbohydrate, and lipid levels. Birds were fed a commercial diet until seven days of age. On day 8, birds were distributed according to a completely randomized experimental design in a 4 x 2 factorial arrangement (control diet, low protein diet, low carbohydrate diet or low lipid diet vs. supplementation of 0 or 0.3ppm organic selenium) with four replicates of 15 birds each. Broilers fed low protein presented lower body weight, feed intake, and worse feed conversion ratio on day 42, as well as lower carcass and breast yields, higher leg and abdominal fat yields, higher triglyceride and lower uric acid blood levels. Broilers fed the low carbohydrate diets presented low glucose levels on days 14 and 42.Creatine-kinase (CK) levels increased as birds aged. The livability of broilers fed the low protein diets improved and of those fed low carbohydrate diets worsened with dietary selenium addition on days 35 and 42. Selenium supplementation increased glucose levels in 42-d-old broilers. Changes in dietary protein caused more impact on broiler performance compared with carbohydrates and lipids. Changes in macronutrients caused metabolic changes in broilers. Selenium affected broiler livability as measured on days 35 and 42, and glucose blood levels.
Data de publicação: 
1-Dez-2013
Citação: 
Revista Brasileira de Ciência Avícola. Fundação APINCO de Ciência e Tecnologia Avícolas, v. 15, n. 4, p. 385-394, 2013.
Duração: 
385-394
Publicador: 
Fundação APINCO de Ciência e Tecnologia Avícolas
Palavras-chaves: 
  • Carbohydrates
  • Lipids
  • Blood parameters
  • Protein
  • selenium
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-635X2013000400014
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso aberto
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/110103
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

Não há nenhum arquivo associado com este item.
 

Itens do Acervo digital da UNESP são protegidos por direitos autorais reservados a menos que seja expresso o contrário.