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http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/1115
- Title:
- Germinação de sementes de melão-de-são-caetano sob variação de água, luz e temperatura
- Water, temperature and light on bitter melon germination
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- Universidade de São Paulo (USP)
- 1516-3725
- The purpose of this study was to evaluate germination of Momordica charantia L. seeds under different conditions of: water availability (0.0, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8 and -1.0 MPa), temperature (10, 15, 20, 25, 30 and 35 degrees C) and quality of incident light (filter dark, red, green, yellow, red off, blue, orange and without filter). For each variable evaluated, experiments were carried out in a completely randomized design with four replicates kept under controlled conditions (germination chamber). There were higher percentages of germination under conditions of mild water restriction (-0.2 MPa) and temperatures around 25 degrees C, regardless of the quality of light. Temperatures below 20 degrees C and above 30 degrees C reduced germination, although lower temperatures had strongly effects on germination. Water availability lower than -0.2 MPa strongly reduced germination, which was inhibited in the treatments of -0.8 and 1.0 MPa.
- Objetivou-se estudar respostas germinativas das sementes de melão-de-São Caetano (Momordica charantia L.) em diferentes condições de: disponibilidade de água (0,0, -0,2, -0,4, -0,6, -0,8 e -1,0 MPa), temperatura (10, 15, 20, 25, 30 e 35 °C) e qualidade de luz incidente (filtro escuro, vermelho, verde, amarelo, vermelho distante, azul, laranja e sem filtro). Para cada variável avaliada, realizou-se um experimento, em delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições, os quais eram mantidos em condições controladas (câmara de germinação). As sementes de melão-de-São Caetano apresentaram maiores percentagens de germinação em condições de leve restrição hídrica (-0,2 MPa) e temperaturas em torno de 25 oC, independente da qualidade da luz. Temperaturas abaixo de 20 oC e acima de 30 oC reduziram a germinação, embora temperaturas mais baixas tenham reduzindo mais intensamente a germinação. Os potenciais osmóticos menores que -0,2 MPa reduziram fortemente a germinação, a qual foi inibida nos tratamentos de -0,8 e 1,0 MPa.
- 1-May-2011
- Bioscience Journal. Uberlandia: Universidade Federal de Uberlândia (UFU), v. 27, n. 3, p. 363-370, 2011.
- 363-370
- Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
- Momordica charantia L
- Biology
- Weeds
- http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7617
- http://hdl.handle.net/11449/1115
- Acesso aberto
- outro
- http://repositorio.unesp.br/handle/11449/1115
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