Você está no menu de acessibilidade

Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/114639
Título: 
Extrusion of blends of cassava leaves and cassava flour: physical characteristics of extrudates
Autor(es): 
Instituição: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0101-2061
Financiador: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
  • Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
Resumo: 
A cassava-based puffed snack was produced using a single screw extruder to determine the effect of the raw material composition (cassava leaf flour and moisture) and the process parameters (extrusion temperature and screw speed) on the physical characteristics of an extruded-expanded snack. A central composite rotational design, including four factors with 30 treatments, was used with the following as dependent variables: expansion index, specific volume, water solubility index, water absorption index, color (L*, a*, b*), and hardness. Under conditions of low moisture content (12 to 14%), low percentage of cassava leaf flour (2 to 4%), and intermediate conditions of extrusion temperature (100°C) and screw speed (230rpm), it was possible to obtain puffed snack products with desirable characteristics.
Data de publicação: 
1-Set-2014
Citação: 
Food Science and Technology (Campinas). Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 34, n. 3, p. 501-506, 2014.
Duração: 
501-506
Publicador: 
Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Palavras-chaves: 
  • leaves
  • cassava
  • puffed snacks
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1590/1678-457x.6337
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso aberto
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/114639
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

Não há nenhum arquivo associado com este item.
 

Itens do Acervo digital da UNESP são protegidos por direitos autorais reservados a menos que seja expresso o contrário.