You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/126573
Title: 
A expansão não conflituosa entre a produção de etanol e a produção de alimentos no Brasil
Author(s): 
Pinto, Giovani Ângelo Soares
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
Sponsorship: 
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
Abstract: 
  • The possible negative impact of biofuel production on food security has always been an object of study in academic circles since the 1970s, when the international price of oil has risen considerably. In the case of Brazil, there is evidence that this type of problem does not occur significantly in recent times. Given this fact, the aim of this study arises: verify that the lack of competition in Brazil between ethanol production and food production occurs due to increased production efficiency in the agricultural sector or is by expanding production of sugarcane and food in areas where there is deforestation of native vegetation. To achieve this goal, this paper will include a methodology based on the concept of elasticity, in which the average values of variables related to the production of certain food commodities will be compared with the corresponding results related to the production of sugarcane
  • O possível impacto negativo causado pela produção de biocombustíveis sobre a segurança alimentar sempre foi objeto de estudo nos meios acadêmicos desde a década de 1970, quando o preço internacional do petróleo se elevou consideravelmente. Em se tratando do Brasil, há evidências que esse tipo de problema não ocorre de modo significativo nos tempos atuais. Diante desse fato, surge o objetivo principal deste estudo: verificar se a ausência de competição no Brasil entre a produção de etanol e a produção de alimentos ocorre devido ao aumento de eficiência produtiva no setor agropecuário ou se dá pela expansão da produção de cana-de-açúcar e de alimentos em áreas onde ocorre desmatamento da vegetação nativa. Para alcançar tal objetivo, o presente trabalho contará com uma metodologia baseada no conceito de elasticidade, na qual os valores médios de variáveis referentes ao cultivo de determinadas commodities alimentares serão comparados com os respectivos resultados referentes ao cultivo de cana-de-açúcar
Issue Date: 
17-Apr-2015
Citation: 
PINTO, Giovani Ângelo Soares. A expansão não conflituosa entre a produção de etanol e a produção de alimentos no Brasil. 2015. 92 f. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciencias e Letras (Campus de Araraquara), 2015.
Time Duration: 
92 f. : Il., Gráf., Tabs.
Publisher: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
Keywords: 
  • Agroindústria - Aspectos econômicos - Brasil
  • Etanol - Brasil
  • Produtividade agrícola - Brasil
  • Elasticidade (Economia)
  • Agricultural industries
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/126573
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.