You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/127395
Title: 
Effect of supplementary milk feeding on growth and survival of Santa Inês lambs
Other Titles: 
Efeito da suplementação láctea sobre o crescimento e sobrevivência de cordeiros Santa Inês
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade de Brasília (UnB)
  • Universidade de São Paulo (USP)
  • Instituto Federal Goiano (IF Goiano)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1809-6891
Sponsorship: 
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (FAPEMIG)
Abstract: 
  • The objective of this experiment was to evaluate the effect of alternative methods of feeding on the performance and mortality rate of suckling lambs. Eighty-four Santa Inês lambs, twins and singles, half male and half female, were used. The animals were divided into three groups: A (control), B (bovine milk) and C (bovine milk plus Multi-mixture). The experiment began when lambs were three weeks old and finished at weaning at 2 months of age. Each animal from group B received 200 mL of bovine milk daily; group C received 200 mL of bovine milk plus 20g of Multi-mixture daily. Weaning Weight (WW) was 10.90, 13.20 and 13.59 kg, respectively for groups A, B and C. Daily Weight Gain (DWG) was 126, 163 and 168 g.day-1 respectively. The mortality rate was higher (p<0.05) in group A than in group B and C. Gender influenced significantly (p<0.05) the DWG and WW. DWG and WW were lower for the animals that died compared to the animals that survived: 7.94 kg against 13.51 kg (WW) and 77 g against 165 g (DWG) respectively. The twins had lower (P<0.05) WW and DWG when compared to the singles. The use of milk-replacers with or without Multi-mixture is effective and it can increase the productivity of the system.
  • Objetivou-se com este experimento avaliar os efeitos de métodos alternativos de suplementação de cordeiros em aleitamento sobre seu desempenho e sobrevivência. Foram utilizados 84 cordeiros Santa Inês, 50 % machos e 50 % fêmeas, de partos simples e gemelares. Os animais foram divididos em três tratamentos: A (controle), B (200 mL de leite de vaca/animal/dia) e C (200 mL de leite de vaca, mais 20g de mistura múltipla/animal/dia). O experimento se inciou às três semanas de idade dos cordeiros e terminou ao desmame (2 meses). O peso dos ovinos ao desmame (PD) foi 10,90, 13,20 e 13,59 kg, para os tratamentos A, B e C respectivamente, e o ganho médio diário (GMD) foi de 126, 163 e 168 g/animal/dia, respectivamente. A taxa de mortalidade foi maior (P< 0,05) no grupo A em relação aos grupos B e C. O sexo dos animais influenciou significativaente (P<0,05) o GMD e PD. GMD e PD foram menores para os ovinos que morreram em comparação aos que sobreviveram: 7,94 kg contra 13,51 kg e 77 g contra 165g, respectivamente. Os gêmeos apresentaram GMD e PD menores (P<0,05) que os de parto simples. A suplementação com ou sem a mistura múltipla se mostrou eficiente, podendo aumentar a produtividade do sistema de produção.
Issue Date: 
1-Dec-2014
Citation: 
Ciência Animal Brasileira, v. 15, n. 4, p. 451-457, 2014.
Time Duration: 
451-457
Publisher: 
Universidade Federal de Goiás
Keywords: 
  • Cassava leaf|Legg shell
  • Mortality
  • Weight gain
  • Casca de ovo
  • Folha de mandioca
  • Ganho de peso
  • Mortalidade
Source: 
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1809-68912014000400010&lng=en&nrm=iso&tlng=en
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/127395
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.