Você está no menu de acessibilidade

Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/132371
Título: 
Seasonal vatiations of the chemical composition of Brazilian propolis
Autor(es): 
Instituição: 
  • Bulgarian Academy of Sciences
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0044-8435
Resumo: 
The seasonal variations in the chemical composition of Brazilian propolis, collected by two bee subspecies, Africanized Apis mellifera and European Apis mellifera ligustica, have been investigated by GC and GC-MS. The main components of the samples were phenolic compounds, especially cinnamic acid derivatives, the only exception being the autumn sample from Apis mellifera ligustica, where diterpenes predominated. In propolis from both subspecies, diterpenes appeared in summer and reached maximum percentage in autumn, but were absent during the other seasons. The results obtained indicated that both bee subspecies collect propolis from among the same group of plants, and that there are at least two important plant sources, but these remain unidentified.
Data de publicação: 
1-Jul-1998
Citação: 
Apidologie. Paris Cedex 15: Editions Scientifiques Medicales Elsevier, v. 29, n. 4, p. 361-367, 1998.
Duração: 
361-367
Palavras-chaves: 
  • Propolis
  • Chemical composition
  • Phenolics
  • Diterpenes
  • GC-MS
  • Brazil
  • Seasonal variation
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1051/apido:19980406
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso aberto
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/132371
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

Não há nenhum arquivo associado com este item.
 

Itens do Acervo digital da UNESP são protegidos por direitos autorais reservados a menos que seja expresso o contrário.