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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137073
Title: 
Degradabilidade da matéria seca e da proteína bruta de grãos secos e de silagens de grãos úmidos de híbridos de milho (Zea mays), submetidos a diferentes processamentos
Other Titles: 
Degradability of dry matter and crude protein of dry grains and wet grain silages from different processing corn hybrids (Zea mays)
Author(s): 
Institution: 
  • Escola Superior de Agronomia de Paraguaçu Paulista (ESAPP)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1981-4100
Abstract: 
  • The objective of this work was to evaluate the effect of processing two corn hybrids conserved, dry and humid grains, the dry matter (DM) and crude protein (CP) degradability in situ. The particle size was determined and difference was verified in MGD (Medium Geometric Diameter) of processed ingredients. Three sheep were used with rumen canulated, in a completely randomized design, using a factorial outline 2 x 2 x 3, being two corn hybrid, two conservation methods and three processing forms (whole, coarsely and finely ground), with five times of incubation (3, 6, 12, 24 and 48 hours). The fraction A in SDC (silage of dent corn) of DM was superior to GDC (grain of dent corn) in all of the particles size. The ensiling process increased the DM solubility, reducing the fraction B in comparison to dry grain. The values regarding the fractions DP and DE the 5% per hour of the protein, were larger for SDC and GDC, it presents a decreasing when the incubation time advances. The fermentation rate was superior for SDC and GDC. The ensiling process has positive effect in the decreasing of DM and CP in comparison to GDC.
  • Este trabalho avaliou o efeito do processamento em dois híbridos de milho secos e ensilados úmidos, sobre a degradabilidade in situ da matéria seca (MS) e da proteína bruta (PB). A granulometria apresentou diferença no DGM (Diâmetro Geométrico Médio) dos ingredientes submetidos à moagem. Foram utilizados três ovinos fistulados no rúmen, em delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 2 x 3, sendo dois híbridos de milho (textura dura e mole), dois métodos de conservação e três processamentos (moído grosso, médio e fino), com cinco tempos de incubação (3, 6, 12, 24 e 48 horas). Os valores da fração A na SMM (silagem de milho mole) da MS foram superiores ao GMM (grão de milho mole) em todas as granulometrias. A ensilagem aumentou a solubilidade da MS dos ingredientes, diminuindo a fração B comparada ao grão seco. Os valores das frações DP e DE a 5%/h da proteína foram maiores para SMM e GMM, apresentando maior desaparecimento com avanço do tempo de incubação. Para a MS a ensilagem aumentou a degradabilidade do milho textura mole. A taxa de fermentação foi superior para SMM e GMM. A ensilagem influencia positivamente no desaparecimento da MS e PB comparada com o GMM.
Issue Date: 
2013
Citation: 
Boletim de Indústria Animal, v. 70, n. 3, p. 269-280, 2013.
Time Duration: 
269-280
Keywords: 
  • High moisture grain
  • Ruminal degradability
  • Particle size
  • Nutritive value
  • Silagem de grãos úmidos
  • Degradação ruminal
  • Granulometria
  • Valor nutritivo
Source: 
http://www.iz.sp.gov.br/pdfsbia/1389723086.pdf
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/137073
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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