Please use this identifier to cite or link to this item:
http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137390
- Diagnosis of the use of electric energy in slaughterhouse for poultry chicken
- Diagnóstico do uso de energia elétrica em um abatedouro de frangos
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
- Faculdade Municipal Professor Franco Montoro
- 1808-8759
- Fundo de Apoio ao Ensino, à Pesquisa e Extensão (FAEPEX)
- Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
- The operations that occur in slaughterhouses are heavily dependent on electricity. This study aimed to diagnose, analyze and propose solutions that lead to the rational use of electricity without interfering on the quality of the final product from the production lines of a broiler slaughterhouse. The work was carried in a slaughterhouse located in São Paulo, for the period of 2004 to 2008. It was found that the compressors responsible for maintaining the cold storesshowed the highest consumption of electricity, representing 97% of total consumption. It was observed that the power factor do not reaches the value recommended by ANEEL in none of the evaluated electric motors, and it may be possible to optimize the energy efficiency. It was concluded that there are failures in the electric energy use, demonstrating the need to implement an action plan that aims the conservation and rational use of energy and consequent reduction in production cost of chicken meat.
- Nos matadouros, as operações que ocorrem são altamente dependentes da eletricidade. Este estudo teve como objetivo diagnosticar, analisar e propor soluções que levem ao uso racional de energia elétrica, sem interferir, e manter, a qualidade do produto final nas linhas de produção em abatedouro de frangos de corte. O trabalho foi realizado em um matadouro de frangos de corte, localizada em São Paulo, no período de 2004 a 2008. Verificou-se que os compressores responsáveis pela manutenção do frio do ambiente refrigerado apresentaram o maior consumo de energia elétrica no frigorífico, o que representa 97% do consumo total. Foi observado que em nenhum dos motores elétricos avaliados o fator de potência atinge o valor recomendado pela ANEEL, e que, possivelmente, os indicadores de eficiência energética pode ser otimizado. Concluiu-se que existem falhas no uso da energia elétrica, demonstrando a necessidade de implementar um plano de ação que visa à conservação e uso racional de energia e conseqüente redução do custo de produção de carne de frango.
- 2015
- Energia na Agricultura, v. 30, n. 1, p. 40-46, 2015.
- 41-46
- Electrical energy consumption
- Indicators
- Rational use
- Slaughterhouse.
- Consumo de energia elétrica
- Indicadores
- Uso racional
- Abatedouro
- http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2015v30n1p41-46
- Acesso aberto
- outro
- http://repositorio.unesp.br/handle/11449/137390
There are no files associated with this item.
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.