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http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137597
- Title:
- Utilização de extratos vegetais em proteção de plantas
- Usage of vegetal extracts in plant protection
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- 1809-0583
- Usage of pesticies in excessive doses or in an inadequate way to control diseases, pests and weeds, has promoted significant environmental damage, contamination of animals, intoxication of farmers, among others. These factors lead to occur the resistance of weeds, pests and pathogens, the appearance of iatrogenic diseases, biological imbalance and reduction in biodiversity. Seeking less aggressive alternatives, plant extracts have been used successfully. Compared to synthetic products, they offer great advantages as generating new compounds, which pathogens are unable to inactivate, and are less toxic, of rapid degradation in the environment, they have broad modes of action, and are derived from renewable resources. It should be emphasized that there are some limitations on its use. The extracts have potencial as insecticide, fungicide, herbicide and nematicide and are considered of good efficiency. The methodologies for obtaining can be achieved through cold extraction, open and closed hot system. The use of plant extracts reappears as a promising and unique option for integrated management in plant protection, being considered as an alternative to control plant pathogens, demonstrating excellent results without causing harm to the environment and living beings.
- A utilização de produtos químicos, em doses excessivas ou de forma inadequada, no controle de doenças, pragas e plantas daninhas, têm promovido grandes danos ambientais, contaminação de animais, intoxicação de agricultores, entre outros. Esses fatores fazem com que possa ocorrer desenvolvimento de resistência das plantas invasoras, patógenos e pragas, surgimento de doenças iatrogênicas, desequilíbrio biológico e redução da biodiversidade. Buscando alternativas de controle menos agressivas, extratos de plantas têm sido utilizados com sucesso. Comparados aos produtos sintéticos, oferecem grandes vantagens como gerar novos compostos, os quais os patógenos não são capazes de inativar, além de serem menos tóxicos, de rápida degradação no ambiente, terem amplo modo de ação e serem derivados de recursos renováveis. Os extratos podem apresentar potencial inseticida, fungicida, herbicida e nematicida, sendo considerados de boa eficiência. A obtenção dos extratos pode ser realizada através de extração a frio, a quente em sistema aberto e fechado. A utilização de extratos vegetais ressurge como uma opção diferenciada e promissora para o manejo integrado em proteção de plantas. Estes produtos são considerados uma alternativa de controle de fitopatógenos, demonstrando ótimos resultados, não causando malefícios ao meio ambiente e aos seres vivos.
- 2013
- Enciclopédia Biosfera, v. 9, n. 17, p. 2562-2576, 2013.
- 2562-2576
- Organic components
- Alternative control
- Diseases
- Pathogens
- Componentes orgânicos
- Controle alternativo
- Moléstias
- Patógenos
- http://www.conhecer.org.br/enciclop/enciclop.htm
- Acesso restrito
- outro
- http://repositorio.unesp.br/handle/11449/137597
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