You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/140890
Title: 
Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leite
Other Titles: 
  • Evaluation of presence of Salmonella sp. in the creation of dairy cattle
  • Evaluación de la presencia de Salmonella sp. en la creación de ganado lechero
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0102-5716
Abstract: 
  • The research of potentially zoonotic agents in livestock is an important surveillance action to ensure the safe food. Salmonella sp. cause great losses both in production and in animal outbreaks involving food. Dairy cattle can be infected with subclinical form. The environment is an important resource for its maintenance, a risk factor responsible for the infection of new animals and contamination of food products. The aim of this study was to evaluate the presence of Salmonella sp. in eight dairy properties in the state of São Paulo, by taking swabs of rectal and skin as well as the environmental of creation of animals and bulk tank. Under the conditions of this study was not detected the presence of Salmonella in the properties studied, suggesting further investigations in larger number of properties.
  • La investigación de agentes con potencial zoonótico en animales de producción, constituye una importante acción de vigilancia para garantizar el consumo seguro de alimentos. Salmonella sp. causa grandes perjuicios tanto en producción animal como en brotes que involucran los alimentos. Los bovinos lecheros pueden se infectar de forma subclínica. El ambiente es un medio importante para su manutención, siendo un factor de riesgo responsable por la infección de nuevos animales y contaminación de los productos alimenticios. El objetivo del presente estudio fue evaluar la presencia de Salmonella sp. en ocho propiedades lecheras del estado de São Paulo, utilizando isopados rectales y de la piel así como del lugar de estabulación de los animales y de los tanques de almacenamiento de leche. En las condiciones de este estudio no se detectó la presencia de Salmonella sp. en las propiedades estudiadas, lo que sugiere nuevas investigaciones en un mayor número de propiedades.
  • A pesquisa de agentes com potencial zoonótico em animais de produção constitui uma importante ação de vigilância para garantir o consumo de alimento seguro. Salmonella sp. causa grandes prejuízos tanto na produção animal quanto em surtos de infecção envolvendo os alimentos. Os bovinos leiteiros podem se infectar sob forma subclínica. O ambiente constitui um importante meio para a sua manutenção, sendo um fator de risco e responsável pela infecção de novos animais e contaminação dos produtos alimentícios. O objetivo do presente estudo foi avaliar a presença de Salmonella sp. em oito propriedades de exploração leiteira no estado de São Paulo, por meio de exame de suabes retais e da pele assim como do local de criação dos animais e do tanque de expansão. Nas condições do presente estudo não foi possível detectar a presença de Salmonella nas propriedades estudadas, sugerindo-se novas investigações em maior número de propriedades.
Issue Date: 
2011
Citation: 
Veterinária e Zootecnia, v. 18, n. 4, p. 661-667, 2011.
Time Duration: 
661-667
Keywords: 
  • Dairy cattle
  • Environment
  • Surveillance
  • Salmonella
  • Bovinos lecheros
  • Ambiente
  • Vigilancia
  • Salmonellas
  • Bovinos leiteiros
  • Ambiente
  • Vigilância
  • Salmonelas
Source: 
http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/139
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/140890
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.