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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/17625
Título: 
The traceability of animal meals in layer diets as detected by stable carbon and nitrogen isotope analyses of eggs
Autor(es): 
Instituição: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1516-635X
Financiador: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Fundação para o Desenvolvimento da UNESP (FUNDUNESP)
Resumo: 
The aim of this study was to trace the inclusion of animal meals in layer diets by analyzing eggs and their fractions (yolk and albumen) using the technique of carbon and nitrogen isotopes. Two-hundred and eighty-eight (288) 73-week-old Shaver White layers, never fed animal ingredients, were randomly distributed in six treatments with six replicates each. The treatments were: control - corn and soybean meal based diet and five other experimental diets including bovine meat and bone meal (MBM); poultry offal meal (POM); feather meal (FM); feather meal and poultry offal meal (OFM), and poultry offal meal, feather meal, and meat and bone meal (MBOFM). The isotopic results were submitted to multivariate analysis of variance. Ellipses were determined through an error matrix (95% confidence) to identify differences between treatments and the control group. In the albumen and yolk of all experimental treatments were significantly different from the control diet (p < 0.05). In summary, the stable isotope technique is able to trace the animal meals included in layer feeds in the final product under these experimental conditions.
Data de publicação: 
1-Set-2008
Citação: 
Revista Brasileira de Ciência Avícola. Fundação APINCO de Ciência e Tecnologia Avícolas, v. 10, n. 3, p. 189-194, 2008.
Duração: 
189-194
Publicador: 
Fundação APINCO de Ciência e Tecnologia Avícolas
Palavras-chaves: 
  • Albumen
  • poultry
  • yolk
  • 13C
  • 15N
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-635X2008000300010
Endereço permanente: 
http://hdl.handle.net/11449/17625
Direitos de acesso: 
Acesso aberto
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/17625
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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