Please use this identifier to cite or link to this item:
http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/1864
- Title:
- Análise econômica da alface americana em monocultura e consorciada com pepino japonês em ambiente protegido
- Economic analysis of crisphead lettuce in monoculture and intercropping with japanese cucumber in protected environment
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- 1516-3725
- The experiment was carried in green house at Unesp, Jaboticabal-SP, in the period of August and November, with objective to evaluate the production cost and crisphead lettuce "Lucy Brown" profitability in monoculture and in intercropping with Japanese cucumber "Hokushin" in protected environment. The production cost determination was performed on total operational cost (COT) basis. The crisphead lettuce in monoculture estimated COT and in intercropping was R$ 657,57 and R$ 159,95/614,4 m(2) respectively. The productivities of 623 and 730 kg/614,4 m(2) in the experiments had provided gross incomes of 286,58 R$ and 335,80/614,4 m(2). It was verified a loss of R$ 370,99/614,4 m(2) in the crisphead lettuce monoculture and an operational profit of R$ 175,85/614,4 m(2), in protected environment when in intercropping with cucumber.
- O experimento foi conduzido em casa de vegetação, na Unesp, Jaboticabal-SP, no período de agosto e novembro, com objetivo de avaliar o custo de produção e a rentabilidade da alface americana ‘Lucy Brown’ em monocultura e consorciada com pepino japonês ‘Hokushin’ em ambiente protegido. A determinação do custo de produção foi realizada com base no custo operacional total (COT). O COT estimado da alface americana em monocultura e consórcio foi de R$ 657,57 e R$ 159,95/614,4 m2, respectivamente. As produtividades de 623 e 730 kg/614,4 m² em monocultura e em consórcio, respectivamente, proporcionaram receitas brutas de R$ 286,58 e R$ 335,80/614,4 m2. Verificou-se um prejuízo de R$ 370,99/614,4 m2 na monocultura de alface americana e lucro operacional de R$ 175,85/614,4 m², quando consorciado com o pepineiro em ambiente protegido
- 1-Jan-2009
- Bioscience Journal. Uberlandia: Universidade Federal de Uberlândia (UFU), v. 25, n. 4, p. 82-89, 2009.
- 82-89
- Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
- Cucumis sativus L. Lactuca sativa
- Production cost
- Economic viability
- http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/6962
- Acesso aberto
- outro
- http://repositorio.unesp.br/handle/11449/1864
There are no files associated with this item.
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.