Você está no menu de acessibilidade

Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/21838
Título: 
Alginato bacteriano: aspectos tecnológicos, características e produção
Título alternativo: 
Bacterial alginate: technological aspects, characteristics and production
Autor(es): 
Instituição: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0100-4042
Resumo: 
Alginate is a biopolymer used for a variety of industrial applications, for example, in the textiles, cosmetics, foods, agricultural and biotechnological industries. This biopolymer is traditionally extracted from some brown seaweeds (Phaeophyceae) and can be produced by bacteria isolated from soil, as Azotobacter vinelandii, like capsular polysaccharide using glucose, sucrose, among others as carbon sources. The main difference between the alginate of seaweed and the bacterial ones, is the biggest degree of acetylation of this last one, with great influence in the gel force. These chemical characteristics and production of bacterial alginate are presented in this work.
Data de publicação: 
1-Jan-2008
Citação: 
Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 31, n. 7, p. 1800-1806, 2008.
Duração: 
1800-1806
Publicador: 
Sociedade Brasileira de Química
Palavras-chaves: 
  • bacterial alginate
  • biopolymer
  • Azotobacter vinelandii
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422008000700035
Endereço permanente: 
http://hdl.handle.net/11449/21838
Direitos de acesso: 
Acesso aberto
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/21838
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

Não há nenhum arquivo associado com este item.
 

Itens do Acervo digital da UNESP são protegidos por direitos autorais reservados a menos que seja expresso o contrário.