You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/22188
Title: 
Production of xylanase and CMCase on solid state fermentation in different residues by Thermoascus aurantiacus miehe
Other Titles: 
Produção de xilanase e CMCase por fermentação em estado sólido em diferentes resíduos pelo fungo termofílico Thermoascus aurantiacus miehe
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1517-8382
Sponsorship: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Abstract: 
  • O emprego de residuos como matéria prima é importante como estrategia governamental e para o balanço ambiental. O propósito deste trabalho foi estudar a produção de CMCase e xilanase de uma linhagem de Thermoascus aurantiacus isolado de solo brasileiro em fermentação em estado sólido (SSF) usando diferentes resíduos agrícolas (farelo de trigo, bagaço de cana, bagaço de laranja, sabugo de milho, grama verde, grama seca, serragem de eucalipto e palha de milho) como substratos sem enriquecimento dos meios e caracterizar as enzimas. O estudo das enzimas hemiceluloliticas extracelulares mostrou que o fungo T. arantiacus é mais xilanolítico do que celulolítico. Ele produziu maiores níveis das enzimas em meios contendo sabugo de milho, grama e palha de milho. Todas as enzimas foram estáveis por 24 h à temperatura ambiente numa ampla faixa de pH (3,0 - 9,0) e também foram estáveis a 60ºC por 1 h. O pH ótimo e temperatura ótima para xilanase e CMCase foram 5,0- 5,5 e 5,0 e 75ºC, respectivamente. O microrganismo cresceu muito bem estacionariamente no meio simples, de baixo custo. As enzimas estáveis secretadas extracelularmente apresentam as características necessárias para sua aplicação industrial.
  • The use of waste as raw material is important for government economy and natural balance. The purpose of this work was to study the production of CMCase and xylanase by a Brazilian strain of Thermoascus aurantiacus in solid state fermentation (SSF) using different agricultural residues (wheat bran, sugarcane bagasse, orange bagasse, corncob, green grass, dried grass, sawdust and corn straw) as substrates without enrichment of the medium and characterize the crude enzymes.The study of the extracellular cellulolytic and hemicellulolytic enzymes showed that T. arantiacus is more xylanolytic than cellulolytic. The highest levels of enzymes were produced in corncob, grasses and corn straw. All the enzymes were stable at room temperature by 24 h over a broad pH range (3.0-9.0) and also were stable at 60ºC for 1 h. The optimum pH and temperature for xylanase and CMCase were 5.0-5.5 and 5.0 and 75ºC, respectively. The microorganism grew quickly in stationary, simple and low cost medium. The secreted extracellular enzymes presented properties that match with those frequently required in industrial environment.
Issue Date: 
1-Sep-2005
Citation: 
Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia, v. 36, n. 3, p. 235-241, 2005.
Time Duration: 
235-241
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Microbiologia
Keywords: 
  • Thermoascus aurantiacus
  • Xylanase
  • CMCase
  • Solid state fermentation (SSF)
  • agricultural residues
  • Thermoascus aurantiacus
  • Xilanase
  • CMCase
  • Fermentação em estado sólido
  • Resíduos agrícolas
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822005000300006
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/22188
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/22188
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.