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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/25302
Título: 
Antioxidant activity, ascorbic acid and total phenol of exotic fruits occurring in Brazil
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade Estadual de Feira de Santana (UEFS)
  • Universidade Estadual do Centro Oeste (UNICENTRO)
ISSN: 
0963-7486
Financiador: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • PROPP/UNESP
  • Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
Resumo: 
The antioxidant activity, ascorbic acid and phenolic content were studied in 10 exotic fruits from Brazil: abiu, acerola, wax jambu, cashew, mamey sapote, carambola or star fruit, Surinam cherry, longan, sapodilla and jaboticaba. The ascorbic acid was determined by 2,6-dichloroindophenol titrimetic methods and total phenols were measured colorimetrically using the Folin-Ciocalteu reagent. The antioxidant activity was investigated with three different methods: hypochlorous acid scavenging activity, 2,2-azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) radical cation decolorization assay, and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging method. The highest content of vitamin C (1,525.00 mg/100 g pulp) occurred in acerola. The total phenol content was higher in abiu, acerola, Surinam cherry and sapodilla. In relation to antioxidant activity, acerola has showed the great values in all three different methods tested. It was found that the fruits have a significant antioxidant effect when tested by each method, respectively, and these antioxidant capacities are promising. The sample concentration also influenced its antioxidant power.
Data de publicação: 
1-Jan-2009
Citação: 
International Journal of Food Sciences and Nutrition. Abingdon: Taylor & Francis Ltd, v. 60, n. 5, p. 439-448, 2009.
Duração: 
439-448
Publicador: 
Taylor & Francis Ltd
Palavras-chaves: 
  • Fruits
  • antioxidants
  • reactive oxygen species
  • phenol content
  • ascorbic acid
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1080/09637480701780641
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso restrito
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/25302
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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