You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/26633
Title: 
Essential oil of Lithraea molleoides (Vell.): chemical composition and antimicrobial activity
Other Titles: 
Óleo essencial de Lithraea molleoides (Vell.): composição química e atividade antimicrobiana
Author(s): 
Institution: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade de São Francisco
  • Instituto Agronômico (IAC)
ISSN: 
1517-8382
Abstract: 
  • Lithraea molleoides(Vell.) (Anacardiaceae) é uma árvore encontrada no Brasil, Paraguai, Bolívia, Uruguai, Argentina e Chile. É popularmente usada na forma de extrato alcoólico, decocção e infusão para o tratamento de tosse, bronquite, artrite, doenças do sistema digestivo, como diurético, tranqüilizante, hemostático e tônico. O objetivo do presente estudo foi a extração do óleo essencial dos frutos maduros, folhas e outras partes aéreas da planta e o rendimento do mesmo; a identificação e quantificação dos principais componentes e a determinação da atividade antimicrobiana. O rendimento do óleo essencial dos frutos maduros foi de 1%, entretanto, não foi encontrado óleo essencial nas partes aéreas da planta. A análise do óleo essencial por cromatografia gasosa com espectrometria de massa, mostrou a presença de limoneno (89,89%), alfa-pineno (3,48%), beta-pineno (2,63%), alfa-terpineol (1.27%), mirceno (0,64%), sabineno (0,54%), 4-terpineol (0,28%), canfeno (0,22%) e delta-3-careno (0,13%). O óleo essencial foi ativo contra algumas bactérias Gram positivas e leveduras testadas e não apresentou atividade contra bactérias Gram negativas.
  • Lithraea molleoides (Vell.) (Anacardiaceae) is a tree found in Brazil, Paraguay, Bolivia, Uruguay, Argentina and Chile. It is popularly used in the form of alcoholic extracts, decoctions and infusions for the treatment of cough, bronchitis, arthritis, diseases of the digestive system and as diuretic, tranquilizer, haemostatic and tonic agent. The objectives of this study were the extraction of the essential oil of the mature fruit, leaves and aerial parts of the plant and quantification of the yield thereof; the identification and quantification of the principal components of the essential oil and the determination of its antimicrobial activity against bacteria and yeast. The essential oil yield of the mature fruits was 1.0% but essential oil was not detected in leaves and flowery branches. The gas chromatograph-mass spectrometer (GC-MS) analysis of the essential oil of the mature fruits detected the presence of limonene (89.89%), alpha-pinene (3.48%), beta-pinene (2.63%), alpha-terpineol (1.27%), myrcene (0.64%), sabinene hydrate (0.54%), 4-terpineol (0.28%), camphene (0.22%) and delta-3-carene (0.13%). The essential oil was active against just a few of the Gram-positive bacteria and yeast tested and did not present antimicrobial activity against Gram-negative bacteria.
Issue Date: 
1-Dec-2006
Citation: 
Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia, v. 37, n. 4, p. 556-560, 2006.
Time Duration: 
556-560
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Microbiologia
Keywords: 
  • Lithraea molleoides
  • óleo essencial
  • composição química
  • atividade antimicrobiana
  • Lithraea molleoides
  • essential oil
  • chemical composition
  • antimicrobial activity
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822006000400028
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/26633
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.