You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/29358
Title: 
Suscetibilidade de três espécies cítricas à Dothiorella gregaria Sacc. em função do estado nutricional
Other Titles: 
Suscetibility of three citrus species to Dothiorella gregaria Sacc. in function of the nutriconal state
Author(s): 
Institution: 
  • Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA)
  • Universidade Federal de Lavras (UFLA)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0103-8478
Abstract: 
  • O comportamento da tangerineira Ponkan, da tangoreira Murcot e da laranjeira Valência inoculadas artificialmente com dois isolados de Dothiorella gregaria foi avaliado sob diferentes épocas do ano, estados nutricionais e fenológicos. No período compreendido entre os meses de novembro a dezembro, em fase posterior à colheita dos frutos, as plantas mostraram-se mais afetadas pelos isolados do fungo. Ponkan mostrou-se mais afetada, seguida por Murcot e Valência, observando-se a mesma suscetibilidade das espécies nos diferentes períodos, porém com maior severidade da doença sob condições de elevada precipitação e umidade relativa. As plantas que apresentaram menores teores de Ca e Zn atingiram maiores índices de lesão, ocasião em que se encontravam em fase posterior à colheita. Os resultados indicam o efeito da época de inoculação na severidade da gomose causada por D. gregaria e confirmam a predisposição de plantas mais debilitadas nutricionalmente.
  • The behavior of the mandarin 'Ponkan', tangor 'Murcot' and orange 'Valência', artificially inoculated with two isolates of the Dothiorella gregaria, was evaluated under different seasons of the year an under nutritional and phenological states. During the period between december and november, in a subsequent phase of harvesting of the fruits, the plants had showed more affected by the isolated fungus. 'Ponkan' revealed to be more affected, followed by 'Murcot' and 'Valência'. The suscetibility of the species showed more severity of the disease under favorable conditions. The plants showing lower contents of Ca and Zn reached the highest rates of lesion, and they were in the subsequent phase of harvesting. The results indicated the effect of the inoculation time in the severity of gomosis caused by D. gregaria and confirm the predisposition of the weakened plants nutritionaly.
Issue Date: 
1-Feb-2007
Citation: 
Ciência Rural. Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), v. 37, n. 1, p. 7-12, 2007.
Time Duration: 
7-12
Publisher: 
Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)
Keywords: 
  • espécies cítricas
  • gomose
  • Botryosphaeria dothide
  • nutrição
  • predisposição
  • citrus species
  • gummosis
  • Botryosphaeria dothide
  • nutrition
  • predisposition
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782007000100002
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/29358
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.