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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/29929
Título: 
Forced convection to laminar flow of liquid egg yolk in circular and annular ducts
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade de São Paulo (USP)
ISSN: 
0104-6632
Financiador: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Número do financiamento: 
FAPESP: 02/02461-0
Resumo: 
The steady-state heat transfer in laminar flow of liquid egg yolk - an important pseudoplastic fluid food - in circular and concentric annular ducts was experimentally investigated. The average convection heat transfer coefficients, determined by measuring temperatures before and after heating sections with constant temperatures at the tube wall, were used to obtain simple new empirical expressions to estimate the Nusselt numbers for fully established flows at the thermal entrance of the considered geometries. The comparisons with existing correlations for Newtonian and non-Newtonian fluids resulted in excellent agreement. The main contribution of this work is to supply practical and easily applicable correlations, which are, especially for the case of annulus, rather scarce and extensively required in the design of heat transfer operations dealing with similar shear-thinning products. In addition, the experimental results may support existing theoretical analyses.
Data de publicação: 
1-Jun-2009
Citação: 
Brazilian Journal of Chemical Engineering. Brazilian Society of Chemical Engineering, v. 26, n. 2, p. 287-298, 2009.
Duração: 
287-298
Publicador: 
Brazilian Society of Chemical Engineering
Palavras-chaves: 
  • Egg yolk
  • Heat transfer
  • Laminar flow
  • Nusselt number
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0104-66322009000200006
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso aberto
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/29929
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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