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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/31128
Título: 
Effects of nutritional factors on growth of Lactobacillus fermentum mixed with Saccharomyces cerevisiae in alcoholic fermentation
Autor(es): 
Instituição: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0001-3714
Resumo: 
The growth of Lactobacillus fermentum was studied in mixed culture with Saccharomyces cerevisiae during alcoholic fermentation of high test molasses (HTM). Yeast extract or a group of 17 amino acids caused a strong and fast decrease in yeast viability due to the strong increase of acidity produced by bacteria. Pure culture of Lactobacillus fermentum in dry sugar cane broth confirmed amino acids as the main nutrients needed to stimulate the growth of bacterial contaminant during alcoholic fermentation. The absence of L. fermentum growth was obtained when leucine: isoleucine or valine were not added to the medium. Phenylalanine, alanine, glutamic acid, cystine, proline, histidine, arginine, threonine, tryptophane, serine and methionine inhibited the bacterial growth at least in one of the cultures of L. fermentum tested.
Data de publicação: 
1-Jan-1997
Citação: 
Revista de Microbiologia. São Paulo: Soc Brasileira Microbiologia, v. 28, n. 1, p. 25-31, 1997.
Duração: 
25-31
Publicador: 
Soc Brasileira Microbiologia
Palavras-chaves: 
  • amino acids
  • stimulation
  • growth
  • Lactobacillus fermentum
  • Saccharomyces cerevisiae
  • mixed culture
Fonte: 
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_issues&pid=0001-3714&lng=en&nrm=iso
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso restrito
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/31128
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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