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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/34986
Título: 
Correlation between acidic ninhydrin and HPLC methods to evaluate fraudulent addition of whey in milk
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
  • Minist Agr Pecuaria & Abastecimento
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0023-7302
Resumo: 
The acidic ninhydrin spectrophotometric method (ANSM) for quantitative determination of free and bound sialic acid of milk glycoprotein has been proved to be fast and efficient for routine detection of fraudulent addition of rennet whey to fluid milk. In this research the ANSM was compared with the high performance liquid chromatography (HPLC) method, internationally recommended for caseinomacropeptide (CMP) determination, which besides its high accuracy is more sophisticated and requires trained personnel. For several sample conditions (raw milk and milk with variable added amounts of rennet cheese whey), the methods showed an excellent linear correlation, with r = 0.981 when milk was deproteinized with a 120 g.L-1 final concentration of trichloroacetic acid (TCA) concentration. The best correlations could be seen with final concentrations of 100 g.L-1 and 80 g.L-1 TCA; respectively, r = 0.992 and 0.993.
Data de publicação: 
1-Set-2004
Citação: 
Lait. Les Ulis Cedex A: E D P Sciences, v. 84, n. 5, p. 501-512, 2004.
Duração: 
501-512
Publicador: 
E D P Sciences
Palavras-chaves: 
  • Milk
  • adulteration
  • whey
  • addition
  • acidic ninhydrin
  • HPLC
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1051/lait:2004018
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso restrito
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/34986
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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