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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/35662
Título: 
Water sorption enthalpy-entropy compensation based on isotherms of plum skin and pulp
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
ISSN: 
0022-1147
Resumo: 
The net isosteric heat and entropy of water sorption were calculated for plum, based on sorption isotherms obtained by the static gravimetric method at different temperatures (20 to 70 degrees C). The Guggenheim-Anderson-deBoer model was applied to the experimental data giving a good agreement between experimental and calculated values. The net isosteric heat of water sorption, estimated by applying Claussius-Clapeyron equation to sorption isotherms, was found to be different for plum skin and pulp, mainly at low moisture contents, and could be well adjusted by an empirical exponential relationship. Plots of enthalpy in contrast to entropy provided the isokinetic temperatures for skin and pulp, indicating an enthalpy-controlled sorption process. Thermodynamic data on water sorption for plums are not found in literature, as opposed to prunes for which the data are abundant.
Data de publicação: 
1-Mai-2000
Citação: 
Journal of Food Science. Chicago: Inst Food Technologists, v. 65, n. 4, p. 680-684, 2000.
Duração: 
680-684
Publicador: 
Inst Food Technologists
Palavras-chaves: 
  • heat of sorption
  • enthalpy
  • entropy
  • isotherms
  • plum
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2000.tb16072.x
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso restrito
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/35662
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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