Você está no menu de acessibilidade

Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/39140
Título: 
Degradabilidade in situ do Capim Panicum maximum cv. Tanzânia Incubado Cortado ou na Forma de Extrusa
Título alternativo: 
In situ degradability of clipped or extrusa samples of Panicum maximum cv. Tanzania
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • EEZ
ISSN: 
1516-3598
Resumo: 
The aim of this study was to compare the chemical composition, in vitro dry matter disappearance (IVDMD) and ruminal degradation of Panicum maximum, J. cv. Tanzania samples obtained by clipping (square method) or extrusa collection (animal selection). In the in situ trial, three ruminal fistulated dry crossbred cows, with 499 kg LW, were used in a completely randomized block design with split-plot arrangement design. Five grams of clipped (+/- 2 cm) grass or extrusa samples were placed in nylon bags (7 x 14 cm) and rumen incubated during 3, 6, 12, 24, 48, 96 and 120 hours. The IVDMD and the CP, NDF and ADF content were, respectively, 55.8, 7.6, 81.9 e 43.6%, for the clipped grass and .66.5, 12.1, 78.8 e 39.5%, for the extrusa samples. The potential degradability of DM, C P, NDF and ADF were 62.59, 80.88, 50.73 and 46.65%, for clipped grass; and 79.53, 90.97, 71.21 and 65.68%, for extrusa samples. The quality of the selected animal diet (extrusa) was better than the available forage in terms of IVDMD and chemical composition (high protein and low fiber content). In situ degradability trials carried out with clipped samples, and non selected by animal, could not supply reliable results closed to the animal diet.
Data de publicação: 
1-Nov-2000
Citação: 
Revista Brasileira de Zootecnia-Brazilian Journal of Animal Science. Vicosa-mg: Revista Brasileira Zootecnia Brazilian Journal Animal Sci, v. 29, n. 6, p. 2142-2149, 2000.
Duração: 
2142-2149
Publicador: 
Revista Brasileira Zootecnia Brazilian Journal Animal Sci
Palavras-chaves: 
  • in situ degradability
  • In vitro digestibility
  • ruminant
Fonte: 
http://www.sbz.org.br/revista/artigos/2839.pdf
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso aberto
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/39140
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

Não há nenhum arquivo associado com este item.
 

Itens do Acervo digital da UNESP são protegidos por direitos autorais reservados a menos que seja expresso o contrário.