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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/40832
Título: 
Dietary digestible lysine requirement and essential amino acid to lysine ratio for pacu Piaractus mesopotamicus
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA)
ISSN: 
1353-5773
Financiador: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Número do financiamento: 
  • FAPESP: 04/06060-6
  • CNPq: 476281
Resumo: 
To determine the digestible lysine requirement for pacu juveniles, a dose-response feeding trial was carried out. The fish (8.66 +/- 1.13 g) were fed six diets containing the digestible lysine levels: 6.8, 9.1, 11.4, 13.2, 16.1 and 19.6 g kg-1 dry diet. The gradual increase of dietary digestible lysine levels from 6.8 to 13.2 g kg-1 did not influence the average values of the parameters evaluated (P > 0.05). The increase of dietary digestible lysine level to 16.1 g kg-1 significantly improved weight gain (WG), specific growth rate (SGR), protein productive value (PPV), protein efficiency rate (PER), and apparent feed conversion rate (FCR), but was not different from fish fed diets containing 19.6 g kg-1 lysine. Fish fed diets containing 16.1 and 19.6 g kg-1 digestible lysine showed lower body lipid contents than fish in the other treatments. The digestible lysine requirement as determined by the broken-line model, based on average WG values, was 16.4 g kg-1. The other essential amino acid requirements were estimated based on the ideal protein concept and the value determined for lysine.
Data de publicação: 
1-Ago-2010
Citação: 
Aquaculture Nutrition. Malden: Wiley-blackwell, v. 16, n. 4, p. 370-377, 2010.
Duração: 
370-377
Publicador: 
Wiley-Blackwell
Palavras-chaves: 
  • body composition
  • digestibility
  • ideal protein
  • l-lysine
  • Piaractus mesopotamicus
  • white muscle
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2095.2009.00674.x
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso restrito
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/40832
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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