You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/4759
Title: 
Desempenho e características de carcaça de bovinos Nelore em confinamento alimentados com bagaço de cana-de-açúcar e diferentes fontes energéticas
Other Titles: 
Performance and carcass characteristics of feedlot Nellore fed diets containing sugarcane bagasse and different energy sources
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1516-3598
Abstract: 
  • Avaliaram-se o ganho de peso e as características da carcaça de bovinos Nelore alimentados com bagaço de cana-de-açúcar (in natura ou hidrolisado) como volumoso e concentrado contendo farelo de gérmen de milho, casca do grão de soja ou polpa de citrus em substituição parcial (50%) ao milho. Quarenta bovinos Nelore (peso médio inicial de 340 kg e idade inicial de 32 meses) foram alimentados com quatro dietas fornecidas na proporção volumoso:concentrado 39:61. As fontes substitutivas do milho não afetaram o peso final (470,8; 478,6; 476,4 e 475,3 kg) e o ganho médio diário (1,1; 1,1; 1,1 e 1,2 kg/animal/dia). Não houve efeito sobre o rendimento de carcaça (55,3; 55,3; 54,0 e 54,8%), a área de Longissimus (24,2; 23,0; 25,0 e 23,2 cm²/100 kg de carcaça) e a espessura de gordura (4,4; 5,6; 4,7 e 4,4 mm). O menor custo por arroba foi observado no tratamento com polpa de citrus (R$ 44,20), seguido do farelo de gérmen de milho (R$ 48,80) e da casca de soja (R$ 50,80), porém, quando utilizado somente o milho, o custo da arroba foi de R$ 51,80. O milho moído pode ser parcialmente substituído pelo farelo de gérmen de milho, pela casca de soja ou pela polpa de citrus em dietas para bovinos em confinamento alimentados com bagaço de cana-de-açúcar (in natura ou hidrolisado) como volumoso, pois a substituição não alterou o ganho de peso e as características de carcaça.
  • The objective of this trial was to evaluate weight gain and carcass traits of feedlot Nellore fed diets containing sugarcane bagasse and one of the following concentrate sources: corn germ meal, soybean hulls or citrus pulp that partially (50% DM) replaced ground corn in the diet. The four experimental diets were formulated to yield a forage:concentrate ratio of 39:61. Forty Nellore animals averaging 340 kg of body weight and 32 months of age at the beginning of the trial were used. No significant differences on final weight (470.8, 478.6, 476.4, and 475.3 kg), weight gain (1.1, 1.1, 1.1, and 1.2 kg.animal-1.day-1), carcass yield (55.3, 55.3, 54.0 and 54.8%), Longissimus area (24.2, 23.0, 25.0, and 23.2 cm².100 kg-1 of carcass), and backfat thickness (4.4, 5.6, 4.7, and 4.4 mm) were observed among the four concentrate sources. The lowest cost per arroba was observed when ground corn was partially replaced by citrus pulp (R$ 44.20) followed by corn germ meal (R$ 48.80) and soybean hulls (R$ 50.80); the diet containing only ground corn as the energy source had the greatest cost per arroba produced (R$ 51.80). It can be concluded that ground corn can be partially replaced by corn germ meal, soybean hulls or citrus pulp in diets for feedlot Nellore also receiving hydrolyzed sugar cane bagasse with no detrimental effects in weight gain and carcass traits.
Issue Date: 
1-Oct-2006
Citation: 
Revista Brasileira de Zootecnia. Sociedade Brasileira de Zootecnia, v. 35, n. 5, p. 2050-2057, 2006.
Time Duration: 
2050-2057
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Zootecnia
Keywords: 
  • carcass dressing
  • citrus pulp
  • corn germ meal
  • feed conversion
  • soybean hulls
  • Weight gain
  • Casca de soja
  • conversão alimentar
  • farelo de gérmen de milho
  • Ganho de peso
  • Polpa de cítrus
  • Rendimento de carcaça
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982006000700024
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/4759
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/4759
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.