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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/57
Título: 
A influência dos ácidos hexenurônicos no rendimento e na branqueabilidade da polpa kraft
Título alternativo: 
The influence of hexenuronic acids in yield and bleachability of pulp kraft
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Universidade Federal de Viçosa (UFV)
ISSN: 
0100-4042
Resumo: 
This study investigated the impact of pulp hexenuronic acids (HexAs) content on pulping yield by changing cooking reaction temperature. The bleachability of pulps containing variable amounts of HexAs was also investigated. The cooking at 170 degrees C produced pulp of kappa number, HexAs and screen yield of 16.2, 49.4 mmol/kg and 50.2%, respectively, whereas the cooking at 156 degrees C resulted pulp of kappa 17.0, 61.3 mmol/kg HexAs and 50.8% screened yield. The pulp produced at lower cooking temperature also showed better bleachability as evaluated by the total amount of active chlorine required to achieve 90% ISO. The sequence OAHTD(EP) DD showed the lowest bleaching performance among all.
Data de publicação: 
1-Jan-2009
Citação: 
Quimica Nova. São Paulo: Soc Brasileira Quimica, v. 32, n. 2, p. 373-377, 2009.
Duração: 
373-377
Publicador: 
Soc Brasileira Quimica
Palavras-chaves: 
  • hexenuronic acid
  • pulping kraft
  • ECF bleaching
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422009000200019
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso aberto
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/57
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