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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/6247
Título: 
Isolation of nanocellulose from pineapple leaf fibres by steam explosion
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
  • Mahatma Gandhi Univ
  • Bishop Moore Coll
  • Kalasalingam Univ
ISSN: 
0144-8617
Resumo: 
Steam explosion process is employed for the successful extraction of cellulose nanofibrils from pineapple leaf fibres for the first time. Steam coupled acid treatment on the pineapple leaf fibres is found to be effective in the depolymerization and defibrillation of the fibre to produce nanofibrils of these fibres. The chemical constituents of the different stages of pineapple fibres undergoing treatment were analyzed according to the ASTM standards. The crystallinity of the fibres is examined from the XRD analysis. Characterization of the fibres by SEM. AFM and TEM supports the evidence for the successful isolation of nanofibrils from pineapple leaf. The developed nanocellulose promises to be a very versatile material having the wide range of biomedical applications and biotechnological applications, such as tissue engineering, drug delivery, wound dressings and medical implants. (C) 2010 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Data de publicação: 
7-Jul-2010
Citação: 
Carbohydrate Polymers. Oxford: Elsevier B.V., v. 81, n. 3, p. 720-725, 2010.
Duração: 
720-725
Publicador: 
Elsevier B.V.
Palavras-chaves: 
  • Pineapple leaf
  • Nanocellulose
  • PALF
  • Natural fibres
  • Nanofibril
  • Atomic force microscopy
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2010.03.046
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso restrito
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/6247
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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