Please use this identifier to cite or link to this item:
http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/6832
- Title:
- Monitoramento e avaliação da borracha natural crua utilizando a técnica de análise térmica dinâmico-mecânica
- Monitoring and evaluation of the raw natural rubber using the technique of dynamic mechanical thermal analysis
- Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- Instituto Agronômico (IAC)
- 0104-1428
- Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
- Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
- A borracha natural obtida do látex sangrado de quatro clones de seringueira (Hevea brasiliensis) foi preparada pela coagulação do látex com ácido acético (10%) e seca ao ar a 65 ºC (48 horas). Os dados de DMTA foram utilizados para monitorar e avaliar as propriedades termo dinâmico-mecânicas. Os resultados sugerem um possível aumento na massa molecular média do poliisopreno e, também, uma variação em sua distribuição para a borracha natural dos quatro clones de seringueira.
- Natural rubber of latex tapping of four rubber tree clones (Hevea brasiliensis) were prepared by coagulated latex with acetic acid (10%) and air drying at 65 °C (48 hours). DMTA data were used to monitor and evaluate the thermo dynamic-mechanical properties. The results suggest a possible increase in the average molecular mass of polyisoprene and also a variation in its distribution of natural rubber for four rubber tree clones.
- 1-Jan-2006
- Polímeros. Associação Brasileira de Polímeros, v. 16, n. 3, p. 235-238, 2006.
- 235-238
- Associação Brasileira de Polímeros
- Borracha natural
- clones
- seringueira
- propriedades termo dinâmico-mecânicas
- Natural rubber
- clones
- rubber tree
- thermo dynamic-mechanical properties
- http://dx.doi.org/10.1590/S0104-14282006000300014
- http://hdl.handle.net/11449/6832
- Acesso aberto
- outro
- http://repositorio.unesp.br/handle/11449/6832
There are no files associated with this item.
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.