You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/7248
Title: 
Estudo fitoquímico de goiaba (Psidium guajava L.) com potencial antioxidante para o desenvolvimento de formulação fitocosmética
Other Titles: 
Phytochemical study of guava (Psidium guajava L.) with potential antioxidant activity aiming at developing a phytocosmetic formulation
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0102-695X
Sponsorship: 
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
  • Fundação para o Desenvolvimento da UNESP (FUNDUNESP)
Abstract: 
  • Considerando-se a qualidade dos fitoterápicos, é importante salientar que a preocupação com esta questão inclui rigoroso acompanhamento das diferentes etapas do desenvolvimento e produção destes produtos, desde a coleta do vegetal até a disponibilidade do produto final. Neste trabalho, foram realizados o controle da qualidade, o potencial antioxidante como também ensaios biológicos in vitro do fruto da goiabeira (Psidium guajava L.), para o desenvolvimento de uma formulação fitocosmética. Os resultados obtidos mostraram que o fruto apresenta taninos e flavonóides, bem como atividades antioxidante e antimicrobiana. A análise microbiológica não apresentou crescimento de patógenos na formulação desenvolvida entre os outros testes realizados. Destaca-se a importância do estabelecimento do controle da qualidade para as plantas, a fim de que sejam utilizadas para o desenvolvimento de uma formulação fitocosmética segura, eficaz e com qualidade.
  • Considering the quality of the phytotherapic products, it is important to point out that the concern with this question includes rigorous accompaniment of the different stages of the development and production of these products, since the collection of the vegetable until the availability of the end product. In this work the quality control, the antioxidant potential were performed as also biological assays in vitro of guava fruit (P. guajava L.), for the development of a phytocosmetic formulation. The results had shown that the fruit presents tannins and flavonoids, as well as antioxidant and antimicrobial activities. The microbiological analysis did not present growth of pathogens. The importance of the establishment of the quality control for the plants is relevant, so that they are used for the development of a phytocosmetic formulation considered safe, efficient and with quality.
Issue Date: 
1-Sep-2008
Citation: 
Revista Brasileira de Farmacognosia. Sociedade Brasileira de Farmacognosia, v. 18, n. 3, p. 387-393, 2008.
Time Duration: 
387-393
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Farmacognosia
Keywords: 
  • Psidium guajava
  • Myrtaceae
  • goiaba
  • atividade antioxidante
  • fitocosmético
  • atividade antimicrobiana
  • Psidium guajava
  • Myrtaceae
  • guava
  • antioxidant activity
  • phytocosmetic
  • antimicrobial activity
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0102-695X2008000300013
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/7248
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/7248
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.