You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/76089
Title: 
Nutrição e produtividade da nogueira-macadâmia em função de doses de nitrogênio
Other Titles: 
Nutrition and yield of macadamia nut as affected by nitrogen doses
Author(s): 
Institution: 
  • Regional Centro-Oeste
  • Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
  • 0100-204X
  • 1678-3921
Abstract: 
  • The objective of this work was to evaluate the influence of nitrogen doses on mineral nutrition and yield of macadamia nut (Macadamia integrifolia). The experiment was carried out during three agricultural years, in Jaboticabal, SP, Brazil. The experimental design was a complete block with four replicates. Five doses of N (0, 50, 100, 150, and 200 kg ha-1 per year), applied as urea, were evaluated. The increase in N doses increased the nutrient concentration in the leaves and the yield of nuts and almonds. Ca, Mg, and S contents decreased and the ones of Fe and Mg increased linearly with N fertilization. Nut and almond yields were positively correlated with leaf N concentration, and the range from 14 to 18 g kg-1 allowed the highest yields. The dose of 150 kg ha-1 of N per year provides higher nut yields, without reducing the recovery rate of almonds.
  • O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência de doses de nitrogênio na nutrição mineral e na produtividade da nogueira-macadâmia (Macadamia integrifolia). O experimento foi conduzido durante três anos agrícolas, em Jaboticabal, SP. Utilizou-se o delineamento experimental de blocos ao acaso, com quatro repetições. Foram avaliadas cinco doses de N (0, 50, 100, 150 e 200 kg ha-1 por ano), aplicadas na forma de ureia. O aumento nas doses de N aumentou o teor do nutriente nas folhas e a produtividade de nozes e amêndoas. Os teores de Ca, Mg e S diminuíram e os de Fe e Mg aumentaram linearmente com a adubação nitrogenada. A produtividade de nozes e de amêndoas correlacionou-se positivamente com o teor de N nas folhas, e a faixa de 14 a 18 g kg-1 foi a que possibilitou as maiores produtividades. A dose de 150 kg ha-1 de N por ano proporciona maior produtividade de noz, sem reduzir a taxa de recuperação de amêndoas.
Issue Date: 
31-Jul-2013
Citation: 
Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 48, n. 4, p. 395-402, 2013.
Time Duration: 
395-402
Keywords: 
  • Almonds
  • Leaf concentration
  • Macadamia integrifolia
  • Nitrogen fertilization
  • Nuts
  • Recovery rate
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000400007
URI: 
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/76089
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.